Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Labský důl zvládnou rodiny s dětmi i senioři

Krkonoše nenabízí úplně nejlehčí terény na túry. I v našich nejvyšších horách se ale najdou cesty, kde si výlet užijí jak rodiny s malými dětmi, tak senioři nebo dokonce vozíčkáři. Jedním z nich je výlet Labským dolem, kterým vede asfaltovaná cesta.

„Možná, že když se řekne Krkonoše, řadu lidí ani nenapadne, že by byly naše nejvyšší hory přístupné bez problémů také lidem na vozíčku či jinak pohybově hendikepovaným. Samozřejmě, že to není možné všude, je tu však řada tras, které tito lidé bez problémů zvládnou,“ uvedla v tiskové zprávě Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cesta Labským dolem po celou dobu věrně kopíruje tok Labe, chvílemi se mu vzdaluje, ale většinu cesty podbarvuje pohled na měnící se koryto řeky. Výprava začíná u lanovky na Medvědín ve Špindlerově Mlýně, kde lze také nechat auto. Poté stačí přejít most přes Labe a pokračovat proti proudu řeky.

Úsek k rozcestníku Pod Dívčí strání je lemován na levé straně vzrostlým lesem a na pravé řekou Labe. Těsně před rozcestníkem turisté minou na levé straně řopík neboli vojenský bunkr, dále pozůstatek sklepení bývalé boudy, až dorazí k rozcestí a sezónnímu informačnímu srubu Správy Krkonošského národního parku.


Malý Labský vodopád. Foto: Dušan Geric

Zde pak začíná 3,5 kilometru dlouhá naučná stezka Labský důl. Vede podél toku Labe, takže cesta je příjemná. Až závěr přináší prudké stoupání, ohlašuje ho hukot Malého Labského vodopádu.

Před turisty je nyní posledních 300 metrů ke konci trasy – rozcestníku Labský důl – Pudlava, kde se do Labe vlévá potok Pudlava, a kde končí asfaltová cesta a trasa se vrací stejnou cestou zpět do Špindlerova Mlýna. Cesta vedoucí dál až na Labskou boudu je pro kočárky i vozíky nesjízdná.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, výlet, tip na výlet, Labský důl, Krkonoše, Labe, Květa Vinklátová, Špindlerův Mlýn, Labská bouda, Medvědín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Labský důl zvládnou rodiny s dětmi i senioři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.