Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec letos pokračuje v mozaikové seči trávníků. Přispívá to nejen k biodiverzitě v zastavěných oblastech

Město Liberec i v letošním roce bude sekat travní porost tzv. mozaikovým způsobem. Taková seč je jednak šetrnější k přírodě, protože zajišťuje ochranu biodiverzity, ale také napomáhá zadržování vody v půdě. S tím souvisí i ochlazování prostoru, porost je navíc domovem mnoha druhů živočichů.

Mozaiková seč spočívá v tom, že se porost poseká jen na určitých místech a zbylá tráva se nechá volně růst. Trávník se tedy neposeká celý naráz. Výhodou je větší šetrnost k přírodě, ve vyšší trávě se navíc drží vláha. Podle Technických služeb města Liberec v porostu navíc zůstanou rostliny poskytující potravu a úkryt hmyzu, kterého ve městech dramaticky ubývá.

Porost pomáhá i ochlazovat prostředí

„Ponechané vyšší travní porosty přispívají k regulaci městského klimatu a pomáhají bránit nadměrnému vysoušení půdy. Zároveň lépe zachycují vodu při extrémních srážkách," uvádí Lenka Štěrbová a Jiří Řehounek.

Podle autorů se teplotní rozdíl v místech krátce posečeného trávníku a vyššího travního porostu v horkém letním dni může lišit přibližně o 7 °C. Navíc takový trávník snižuje prašnost městského prostředí. 

Na tvaru sečení podle Technických služeb nezáleží. Vzor může mít podobu mozaiky, šachovnice či pruhů.  Mezi posečenými místy musí zůstat nepokosené ostrůvky a cestičky, mezi kterými se mohou lidé procházet. 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec | Zdroj ŠTĚRBOVÁ, Lenka; ŘEHOUNEK, Jiří. Mozaiková seč a jiné novinky v péči o českobudějovické trávníky [online]. web: Calla cz (Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.) [cit. 2022-6-7].

Štítky Liberec, porost, trávníky, sečení, příroda, ochrana, biodiverzita, trávník, biologická diverzita, Lenka Štěrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Liberec letos pokračuje v mozaikové seči trávníků. Přispívá to nejen k biodiverzitě v zastavěných oblastech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.