Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Starostové z Liberecka protestují proti slučování policejních oddělení. Pošlou dopis ministrovi vnitra

Starostové měst a obcí na Liberecku se postavili proti slučování obvodních oddělení policie v Hrádku nad Nisou a Chrastavě. Podle nich je tento krok chybný, protože služebna namísto oddělení nemůže zajistit dostatečnou službu policistů občanům.

Proti slučování se postavili starostové měst a obcí Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Kryštofovo Údolí, Mníšek, Nová Ves, Rynoltice, Stráž nad Nisou a předseda osadního výboru části Machnín a Karlov. Pod jejich území spadá územní působnost chrastavského a hrádeckého oddělení. 

„Jednoznačně jsme se shodli, že se neztotožňujeme a nesouhlasíme s pilotním projektem slučování služeben státní policie v Hrádku nad Nisou a Chrastavě," řekl v úterý starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka

Starostové své postoje vyjádřili v otevřeném dopisu ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi, na vědomí předsedovi vlády Petru Fialovi, policejnímu prezidentovi Oldřichu Tomáškovi a řediteli KŘP LK Ondřeji Musilovi. 

Projekt se zatím testuje

Plánované slučování oddělení policie by mělo být definitivní od 1. ledna příštího roku. Od dubna byla však v pilotním programu sloučena oddělení v Chrastavě a Hrádku. V Chrastavě má tak zůstat pouze služebna PČR. To platí nejen pro tuto dvojici, ale i v jiných místech Libereckého kraje. 

„Celému procesu tzv. optimalizace výkonu služby jednotlivých útvarů plnících úkoly služby pořádkové předcházela důkladná analýza trvající jeden rok. Z ní například vyplynul nepříznivý trend personálního vývoje a její predikce, zefektivnění výkonu služby zapojením nových technologií a další. Nejedná se tedy o žádné slučování, které by mohlo zavdávat důvody k tomu předpokládat, že mohou zanikat některá obvodní oddělení v oblastech dotčených tímto reformním krokem. Počet obvodních oddělení na území optimalizací dotčených součástí zůstává neměnný! Cílem tohoto opatření tak je nastavení efektivního výkonu služby, který by měl být občanům dostupnější a rychlejší," uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Ondřej Musil

Jedno oddělení zastřešuje obě

V praxi to podle ředitele znamená, že dvě oddělení jsou zastřešena jedním, které má roli velitelskou a logistickou, což ve své podstatě vede k většímu počtu policistů, kteří jsou dostupní pro výkon služby přímo v terénu. 

Podle Horinky se však v praxi ukazuje, že projekt není vhodným řešením. Pokud by hrádečtí policisté měli zasahovat například v oblastech na okraji Liberce (Stráž nad Nisou, Machnín a další), chyběli by zase v Hrádku. „Není možné, aby vše pokryla městská policie, která má také omezenou kapacitu," zdůraznil starosta Hrádku. 

„Jedním z hesel starostů je Služby blíže občanům. Idea slučování služeben jde přímo proti této  řekl bych  základní premise starostů a starostovského hnutí. Podle našeho názoru se jedná o zcela chybnou koncepci," řekl starosta města Chrastavy Michael Canov. Starostové se obávají snížení bezpečnosti. „To, že nedochází k rušení žádných obvodních oddělení, prostě není pravda," dodal starosta. 

Podle policejního ředitele v souvislosti s optimalizací došlo naopak ke snížení počtu policistů, kteří se do této doby zabývali administrativou na dotčených obvodních oddělení. „Každé z těchto oddělení mělo svého vedoucího a jeho zástupce. Nyní je v některých optimalizovaných odděleních vedoucí policista jeden s jedním svým zástupcem, v dalších pak například se zástupci dvěma. Reálně tak došlo k tomu, že minimálně jeden, dva policisté se nyní mohou navíc věnovat běžnému výkonu služby, což má za následek posílení této činnosti," vysvětlil Musil. 

„Já chci zdůraznit, že se nejedná o protest proti činnosti Policie České republiky. Naopak  já si myslím, že by nás řada příslušníků podpořila, protože se dostanou do situace, kdy pro ně bude těžší plnit svou povinnost," vysvětlil Canov. „Byl bych rád, kdyby náš protest, který budeme zasílat, našel odezvu a projekt se ukončil, dokud je čas. S tím, že budou obě obvodní oddělení zachována  jak v Hrádku nad Nisou, tak v Chrastavě," řekl. 

Jeden policista na osm lidí

Služebna by byla podle Canova otevřena pouze 7 hodin 15 minut v pracovní dny. „S jedním člověkem, tím to hasne. Zvětší se tím dojezdová vzdálenost. To je zcela špatně," řekl starosta. 

Negativní zkušenost kvůli nedávnému incidentu má město Chrastava. Případ se odehrál v noci ze soboty na neděli. Došlo k přepadení občana v chrastavském nočním podniku osmi lidmi. „Z podniku volali do Hrádku, ti volali do Chrastavy, kde byl ve službě jeden městský policista, což bylo štěstí, neboť městská policie nepokrývá 24 hodin. Vrhnul se tam sám a držel těch osm lidí v nějakém šachu, dokud nepřijela státní policie. Jeli z Hrádku, jak to čas dovolil, ale kdyby byla policie v Chrastavě, tak je tam za minutu za dvě," sdělil starosta. 

Nejednalo se se všemi starosty 

Starosta Hrádku byl s projektem seznámen, to se však nedá říci o všech ostatních. „Nebudu zastírat, že s námi nebylo jednáno, projekt nám byl představen. Jak čas běží, ukazuje se ale, že pilotní projekt není správně nastavený," řekl Horinka. 

Třeba se starostou Mníšku Romanem Slezákem se však v této věci nejednalo. „Oznámili nám to až náčelníci Hrádecké a Chrastavské služebny," řekl. „My jsme byli s projektem seznámeni v podstatě ve chvíli, když už byl ušitý. Nebyla žádná diskuze, byla to hotová věc," přidala svou zkušenost starostka Stráže nad Nisou Daniela Kysilková

Nedostatek policistů?

Důvodem pro sloučení oddělení byl podle Canova nedostatek pracovních sil. Provizorně to podle něj může být řešeno tím, že by měli službu pracovníci z obou oddělení dohromady. „Musí to být ale naprosto přechodný stav. Není řešením rušit jedno obvodní oddělení s tím, že tento stav bude trvalý. Byl bych rád, kdyby se oddělení nerušilo a nespoléhalo se na městskou policii," uzavřel starosta Chrastavy. 

Proces optimalizace je podle Musila postupný a zohledňuje nejen aktuální a dlouhodobé personální stavy, ale reaguje také na vývoj bezpečnostní situace v dotčených oblastech. „Krajské ředitelství policie Libereckého kraje musí z důvodu efektivního využití zcela pochopitelně tyto vlivy vnímat, vyhodnocovat je a aplikovat takové instrumenty, aby byla zajištěna nejen bezpečnost v daných oblastech, ale také přímý a řádný výkon služby," uvedl ředitel. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Liberecký kraj, policie, starostové, protest, oddělení, Hrádek nad Nisou, Chrastava, starosta, projekt, Michael Canov, Stráž nad Nisou, Josef Horinka, Mníšek nad Hnilcom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové z Liberecka protestují proti slučování policejních oddělení. Pošlou dopis ministrovi vnitra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.