Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Historická železniční trat zubačka na Jablonecku slaví 120 let. Čeká ji modernizace za půl miliardy

Nostalgickými jízdami slaví o tomto víkendu 120 let od svého vzniku unikátní ozubnicová trať mezi Tanvaldem a Kořenovem, jež je spojnicí mezi Jizerskými horami a Krkonošemi. Nejstrmější železniční trať v Česku čeká v dalších letech modernizace za víc než půl miliardy korun.

Mluvčí Správy železnic (SŽ) Jan Nevola řekl, že chystané opravy a investice směřují ke zvýšení bezpečnosti, plynulosti a komfortu železniční dopravy na tomto úseku.

Podle něj se nyní předpokládá, že výměnu kolejnic a pražců, opravy výhybek, obnovu odvodnění nebo sanace skalních zářezů na trati budou dělat v letech 2024 až 2025. „Součástí akce je také oprava přejezdů a nástupišť v dopravnách Desná, Dolní Polubný a Kořenov zastávka. Cenu v tuto chvíli odhadujeme na více než 500 milionů korun," řekl Nevola.

SŽ pro roky 2024 a 2025 počítá i s opravou kolejí či výhybek také na nádraží v Kořenově, kde je centrum víkendových oslav. Předcházet tomu bude oprava výpravní budovy za pět milionů korun, jež má začít ještě letos. „Budova získá novou fasádu, okna, dveře a také moderní mobiliář. Dále dojde k opravě zpevněných ploch u objektu, úpravě vstupu a vybudování bezbariérového přístupu," uvedl Nevola.

Obnova budovy by měla skončit v příštím roce. SŽ počítá i s tím, že ozubnicovou trať vybaví zabezpečovacím zařízení ETCS s dálkovým řízením provozu. „Stavba se nyní připravuje a realizace je plánována na rok 2024," dodal Nevola.

Provoz na ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova začal 30. června 1902. Dál ve směru na Harrachov a za hranice začaly vlaky jezdit týž rok na podzim. Na dvanáctikilometrové trati, jež je kulturní památkou, jsou tři úseky s ozubnicí uprostřed koleje. Ta pomáhá lokomotivám překonat příkré stoupání 58 promile.

Mezníkem v novodobé historii zubačky se stal rok 1997. Tehdy chtěly České dráhy osobní dopravu na ní zastavit, jelikož byla vysoce ztrátová. Díky protestům veřejnosti se podařilo provoz zachovat. Od podzimu 2010 byl navíc obnoven po 65 letech přeshraniční provoz do Polska.

Ředitel Železniční společnosti Tanvald Petr Prokeš, která provozuje na zubačce nostalgické jízdy, míní, že trať je nyní v úplně jiné situaci než před 25 lety, kdy ji hrozil zánik. „Je součástí mezinárodní spojnice Liberec - Sklářská Poreba, vlaky zde jezdí v hodinových intervalech, jsou plné cestující, takže to si myslím, že je skvělé. A do toho funguje i ta nostalgická část dopravy. Teď se domlouváme třeba s Libereckým krajem i na rozšíření provozu nostalgických vlaků," uvedl Prokeš.

Na letošní rok má spolek naplánované zvláštní jízdy na šest víkendů, za rok se historickými vlaky sveze kolem 10 000 lidí. O tomto víkendu mohou zájemci vidět jediné dvě dochované ozubnicové lokomotivy zvané Rakušanka, což nebývá obvyklé. „Občas je ukazujeme obě při mimořádných událostech," uvedl Prokeš. Mezi Kořenovem a Sklářskou Porebou navíc jezdí parní lokomotiva Rosnička a na oslavách jsou i motorové lokomotivy Zamračená, Brejlovec nebo Elektronik.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Visit Jablonec

Štítky ČR, železnice, zábava, Zubačka, Kořenov, oprava, okres Jablonec nad Nisou, Tanvald, Česko, Krkonoše, Jizerské hory, Správa železniční dopravní cesty, České dráhy, Desná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická železniční trat zubačka na Jablonecku slaví 120 let. Čeká ji modernizace za půl miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.