Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ve Frýdlantu, Turnově i Jablonci stojí na náměstí vánoční stromy. Všechny jsou smrky

Vánoční strom před libereckou radnicí už pár dní stojí, v dalších městech, jako je Frýdlant, Turnov a Jablonec nad Nisou byl postaven teprve v pondělí. Nejvyšším stromem se může chlubit Liberec, po něm Jablonec. Podívejte se na vánoční stromy v okolních městech.

Na náměstí Českého ráje v Turnově během pondělního dopoledne „vyrostl“ vánoční strom. Jedná se o zhruba desetimetrový smrk pichlavý. „Turnovský vánoční strom v tomto roce přicestoval z Turnova II. V soukromé zahradě ve Vrchlického ulici začal zasahovat do zástavby. Kořeny narušovaly chodník a podezdívku domu, větve obrušovaly fasádu,“ uvedl Richard Mochal. Pokácení tak bylo nevyhnutelné, smrk však dostal nové využití. V průběhu dalších dní bude ozdoben a slavnostní rozsvícení jej čeká během první adventní neděle.

Liberec už má vánoční strom. Na náměstí dorazil z Husitské ulice

Náměstí dr. Edvarda Beneše už zdobí vánoční strom. Ten liberečtí hasiči ve čtvrtek dopoledne pokáceli v Husitské ulici, kde rostl přes čtyřicet let. Protože ale stínil mezi dvěma domy, nakonec byl pro letošek vybrán právě jako vánoční strom. V...

Frýdlanstkého krasavce by stejně pokáceli

Od pondělí zdobí vánoční strom i náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu. Příběh desetimetrového smrku ztepilého z Dolní Řasnice je podobný – pokácení by jej neminulo, bránil by totiž plánované výstavbě. „Hledali jsme pro tenhle nádherný smrk využití a po konzultaci s lesním hospodářem Frýdlantu Radimem Seifertem jsme se shodli na tom, že se může hrdě stát vánočním stromem pro Frýdlant. Město tuto nabídku rádo přijalo a tak nic nebránilo tomu, aby byl klasicky v týdnu před první adventní nedělí strom odborně pokácen a převezen na frýdlantské náměstí. Jsem rád, že neskončí jen jako palivové dřevo, ale bude nádhernou adventní výzdobou Frýdlantu. Už se těším, až se nazdobený v neděli v podvečer rozzáří," říká starosta Dolní Řasnice Marek Kratochvíl.

Smrk je opravdu hezky rostlý, nebylo proto třeba jej nijak výrazně upravovat. „Strom byl na dobře přístupném místě. Během přípravy kácení i jeho usazování na náměstí nebylo nutné uříznout ani jednu větev a tak stojí na náměstí vlastně tak, jak rostl v Dolní Řasnici. Jen je o trochu kratší,“ doplnil za majetkosprávní odbor Městského úřadu Frýdlant Jan Mráz.

V Liberci nebude vánoční strom svítit celou noc, úspory chystají i další města

Obdobný program jako v letech před covidovou pandemií chystají města v Libereckém kraji na období adventu. Některá města ale budou šetřit na osvětlení, a to včetně Liberce.

V úterý proběhne ozdobení stromu, které bude podobné jako v uplynulých letech. „Na jeho větve budou navěšeny světelné řetězy a LED hvězdy a vločky, zvonky a světelné trubice, takzvané sněžné vodopády. Ozdobí ho i zlaté šišky a dárečky. Letos nově přibudou také dřevěná srdíčka a dřevěné hvězdy,“ sdělila Martina Petrášková, mluvčí městského úřadu.

Jabloneckého obra museli zkrátit

Jablonečáci mají od pondělí na Mírovém náměstí taktéž smrk ztepilý. Pochází ze soukromé zahrady u domu v ulici Pionýrů. Je o něco větší, než dva zmíněné stromy, měří dvanáct metrů. „Z původních 18 metrů musely TSJ kvůli bezpečnosti smrk zkrátit na metrů dvanáct,“ uvedla Jana Matěchová z jabloneckého magistrátu. Liberecký vánoční strom však se svými čtrnácti metry vede.

Všechny vánoční stromy se slavnostně rozsvítí během první adventní neděle 27. listopadu, návštěvníky čeká bohatý doprovodný program, který naladí pravou vánoční atmosféru. 


 

Který strom se vám líbí nejvíce?

Celkem hlasovalo118 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant, Turnov, Jablonec nad Nisou

Štítky Liberecký kraj, vánoce, strom, náměstí, advent, Turnov, Frýdlant, jablonec, vánoční stromek, Jablonec nad Nisou, smrk, Liberec, Dolní Řasnice, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu, Turnově i Jablonci stojí na náměstí vánoční stromy. Všechny jsou smrky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.