Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kdo odpovídá za schůdnost chodníků? Povinnost odstranit sníh či náledí neplatí vždy

V zimních měsících se mnohé chodníky a silnice stávají jedním velkým kluzištěm nebo jsou zasypané centimetry sněhu. Ošklivé pády chodců doprovázené zraněním nejsou ničím výjimečným. Jak je to s povinností udržovat pozemní komunikace?

Práva a povinnosti vlastníka či správce komunikace ohledně její údržby upravuje zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. V tiskové zprávě o tom informovala Lucie Korbeliusová za spotřebitelskou organizaci dTest. Neudržované chodníky mohou pochopitelně vést k úrazu. „Takové zranění může být újmou na zdraví a odpovědnost za náhradu škody je jednou z věcí, kterou zákon o pozemních komunikacích řeší,“ vysvětlila Eduarda Hekšová, ředitelka organizace.

Důležité je brát v potaz to, zda ze škodě došlo v souvislosti se závadným stavem pozemní komunikace. „Zákon předem vylučuje odpovědnost za škodu, která je způsobena stavem stavebním nebo dopravně technickým. Opačná je však situace, pokud není odstraněna závada ve schůdnosti komunikace. Zákon totiž stanoví povinnost vlastníka odstranit závadu ve schůdnosti chodníku, ledaže by nebylo v mezích jeho možností takovou závadu odstranit,“ sdělila Korbeliusová. Pokud dojde k závadě, kterou způsobí povětrnostní podmínky, je potřeba závadu zmírnit, případně na ni alespoň odpovídajícím způsobem upozornit.

Povinnost zajistit schůdnost odstraněním sněhu a náledí neplatí pro chodníky a silnice tzv. malého významu. Vlastník má však povinnost takovou komunikaci označit a upozornit tak na to, že se neudržuje.

„Zákon ovšem stanovuje, že výše uvedené povinnosti může mít místo vlastníka pozemní komunikace na starosti její správce, pokud je správou komunikace pověřen. Pak je nutné se s požadavkem náhrady škody obrátit přímo na správce. Za splnění povinnosti k náhradě škody ze strany správce však stále ručí vlastník pozemní komunikace,“ doplnila Hekšová.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Zima, led, sníh, chodníky, komunikace, doprava, údržba, správa, úraz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo odpovídá za schůdnost chodníků? Povinnost odstranit sníh či náledí neplatí vždy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.