Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Novém Boru připravují první dražbu odtažených autovraků

V Novém Boru připravují první dražbu autovraků, které odtáhli z ulic města. Čtyři vozy chce radnice nabídnout na přelomu září a října. Půjde o první způsob takového prodeje v Novém Boru. Do dražby půjdou vozidla, u nichž město vyčerpalo všechny možnosti, jak majitele kontaktovat. Na webu města to uvedl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Třeba v Liberci už takto prodali 19 odtažených nepojízdných aut.

S odtahem autovraků, které zabírají místa na komunikacích a parkovištích, začali v Novém Boru předloni po změně zákona o pozemních komunikacích. Ta v roce 2020 přinesla jednodušší definici vraku - už nejde jen o zrezivělé auto bez značek, které je už od pohledu nepojízdné. Za autovrak lze nově považovat i vůz s minimálně šest měsíců propadlou technickou kontrolou. V Novém Boru evidují zhruba desítku takových aut. „Většinu se nám daří po komunikaci s vlastníky vyřešit. Pokud však na výzvy nereagují, vraky skončí na odstavném parkovišti," uvedla Jitka Capouchová z městského úřadu.

V dražbě nabídne novoborská radnice vozy Opel Zafira, Škoda Fabia, Škoda Felicia a Seat Toledo. „Jde o technicky nezpůsobilá vozidla, která jsou vhodná na náhradní díly. Prodávat se budou za cenu obvyklou, již stanoví dražitel," dodala Capouchová. O přesném termínu dražby bude město informovat na úřední desce 15 dní dopředu, samotné aukci bude předcházet prohlídka nabízených aut. Vozy, které se neprodají, dá radnice ekologicky zlikvidovat. V odstraňování vraků z ulic chtějí v Novém Boru pokračovat.

Město dražilo čtyři odtažená auta z ulic, všechna mají nové majitele

Čtyři vozy různých značek nabídlo ve středu 12. července prostřednictvím dražby město Liberec veřejnosti. Šlo o vozidla, která mají propadlou technickou způsobilost, byla odtažena z libereckých ulic a jejich majitelé se k nim nehlásí. Všechna...

S dražbou autovraků mají zkušenosti například v Liberci, kde odtažené nepojízdné vozy dražili už dvakrát. Jen loni krajské město z ulic odklidilo stovku vraků. Prvních 15 aut nabídla liberecká radnice už loni, vydražily se za 36 750 korun. Letos v červenci se dražily další čtyři vozy, jejichž prodej vynesl 20 500 korun. „Náklady spojené s jejich odstraněním to ale ani zdaleka nepokryje," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (ANO). Radnice musí zaplatit exekutora, odtah a uskladnění vraku, ročně za to krajské město platí dva miliony korun.

V České Lípě se odtahování vraků z ulic intenzivně věnují už pět let, odstranili tak už desítky vozů. „Aktuálně jsme výzvu k odstranění dali na dalších deset nepojízdných vozů, ve čtyřech případech majitelé reagovali a auta odstraní sami, zbylá auta necháme odtáhnout," řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Vozy, které jsou ve špatném stavu, dává podle ní radnice ekologicky zlikvidovat, ostatní vozy jsou odstavené na parkovišti. I v České Lípě uvažují o dražbě, zatím se ale žádná neuskutečnila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Nový Bor

Štítky ČR, automoto, správa, odpady, dražba, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Boru připravují první dražbu odtažených autovraků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.