Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zachránili tři životy. Hasiči a strážník byli v pravý čas na správném místě

Ne každý by dokázal to, co oni. I když jejich profese dává tušit, že jsou k pomoci druhým vytrénovaní, přece jen bez odvahy a správného přístupu by to nedokázali. Čtyři hasiči a jeden strážník byli ve správný čas na správném místě a díky nim nezemřeli tři lidé. Za záchranu životů dostali dnes medaili ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Ženu vynesli z hořícího domu a resuscitovali

První z příběhů se začal psát 23. ledna v noci při rozsáhlém požáru pily v Lučanech nad Nisou. Osm jednotek hasičů tam zasahovalo u požáru, který doslova zachvátil celý obrovský objekt, ke kterému kromě provozovny náležely i obydlené pokoje. Na místě zasahovala i dvojice hasičů Pavel Hořejší a Jan Vojtíšek z jablonecké stanice Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Na místo dorazili s informací, že je uvnitř jeden člověk. Ovšem, jak se ukázalo, bylo jich uvnitř hořícího objektu mnohem víc.

Když jsme dorazili na místo zásahu, hořelo to v plném rozsahu. Jeden tým hasil a my prohledávali zbytek objektu. Bydleli tam zaměstnanci pily,“ vzpomíná Vojtíšek. Dva lidé vyšli ven sami, jednomu muži pomohli hasiči a stále ještě chyběla žena. Tu našli uvnitř zakouřeného objektu ležet v bezvědomí. Rychle ji vynesli ven do bezpečí.

Zjistili jsme, že jí nebije srdíčko, tak jsme zahájili resuscitaci. Když přijela záchranná služba už jsme ji předávali při vědomí,“ popisuje hasič a dodává: „Na resuscitaci jezdíme docela často, mně se resuscitace u požáru podařila poprvé.

S požárem pily v Lučanech bojovalo v noci osm jednotek hasičů. Při požáru se zranili čtyři lidé, kteří se nadýchali kouře. Lokalizovat požár se podařilo zhruba po dvou hodinách.

Práci hasičům komplikovalo i počasí, protože zrovna panovaly velké mrazy, a i cisterna s vodou se nemohla k požáru dostat, jak klouzala na uježděné cestě. Navíc museli všichni čelit mrazu a chladu v kombinaci s vodou.

Nejtěžší byl složitý prostor a spousta místností, které jsme museli prohledat. Nevěděli jsme kolik tam těch osob vlastně je. Hořící pila je jedna z nočních můr hasičů. Protože je to jenom dřevo. Každý požár má svá specifika, většinou u požárů pil nejsou lidé, ale tady přímo bydleli zaměstnanci,“ dodává druhý ze zachránců Pavel Hořejší, který je hasičem už přes dvacet let a ledacos zažil. Jak sám ale podotýká, své prožitky nechává v práci a s každou napjatou situací se vyrovnává především časem společně stráveným se svými dětmi a rodinou.

Z hořícího baru zachránili uvězněné dívky

Další, neméně dramatická událost, přišla jen pár dní poté. V pondělí 29. ledna došlo k požáru v libereckém Baru Panther v centu města, přímo naproti základně městské policie. Ještě před příjezdem záchranných složek se sama evakuovala řada osob, několik jich však zůstalo uvězněných uvnitř.

Prvním, kdo přišel na pomoc byl strážník Městské policie v Liberci Josef Konývka, který byl právě na služebně naproti přes ulici.

Z ničeho nic jsme s kolegou slyšeli zvenku obrovský řev. Vykoukli jsme z okna, abychom zjistili, co se děje, jestli je venku nějaká rvačka. Ale lidé křičeli, že jsou popálení, že v baru hoří a volali o pomoc,“ vzpomíná Josef Konývka.

S kolegou vyběhli ven, ucítili kouř a viděli pobíhající a popálené lidi. „Od nich jsme se dozvěděli, že zůstali nějací lidé uvnitř baru, tak jsme tam utíkali,“ vypráví Konývka. Před barem narazili na jednoho ze štamgastů, který je upozornil, že uvnitř zůstaly uvězněné kdesi vzadu dvě dívky.

Josef Konývka se okamžitě vydal dovnitř, ale obrovský kouř a nemožnost dýchat ho zarazila hned na kraji. Tak že si lehl na zem, doplazil se, kam to šlo a začal mluvit s oběma dívkami. Radil jim, co mají dělat, ať si lehnou na zem, kde lze ještě dýchat a zůstal s nimi v kontaktu až do okamžiku, než přijeli hasiči. Dokonale tak zužitkoval i své znalosti z činnosti u dobrovolných hasičů, mezi které patří.

Mezi prvními se na místo dostali liberečtí hasiči Miroslav Herčík a Tomáš Rybalo. „Když jsme přijeli, nebylo vidět nejprve skoro nic. Všechno bylo zakouřené, okolo pobíhali lidé, co vyběhli z baru. A nám velitel řekl, abychom šli dovnitř, že tam mají být nějaké osoby,“ líčí Miroslav Herčík. Vstoupili dovnitř, věděli, co je tam asi čeká a snažili se najít uvízlé lidi. „Nejsložitější bylo to zakouření, člověk si neviděl ani na špičku nosu, proto chodíme ve dvou a s vodním proudem, abychom se mohli po té hadici vrátit,“ vysvětluje Herčík s tím, že obě dívky vytáhli asi do pěti minut. Spolu s nimi zachránili i psa.

Při nočním požáru v baru Black panther v centru Liberce pod vlakovým nádražím bylo zraněno patnáct lidí, čtyři lidé jsou ve vážném stavu v liberecké nemocnici. Policie hledá svědky události a pátrá také po muži v tmavé bundě, který se měl v okolí...

Už jenom to, že jsme dostali hlášení, že jsou lidé uvnitř a že tam někdo hodil kanystr s benzínem pro nás bylo nezvyklé. Člověk si uvědomil, že je to něco jiného. Ale když jsme byli na místě, začala naše standardní práce,“ popsal Tomáš Rybalo. Samozřejmě, že jim prolétla hlavou i možnost, že by je mohl žhář ohrozit také, ale v okamžiku zásahu všechny podobné myšlenky hází za hlavu.

 „Na člověka působí adrenalin a v tu chvíli přemýšlí jen o tom, že tam jsou lidi a musí je vytáhnout a to, co je okolo, zase až tak neřešíme. Pro nás je důležité jít dovnitř a ty lidi zachránit,“ doplňuje Herčík.      

Zásahy do sklepních prostor, tedy podobných míst jako byl liberecký bar, považují hasiči za jedny z nejhorších. Není tam možnost úniku a všechno jde proti nimi, tedy oheň i kouř.

Na hašení baru se podílely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. Na místě bylo zraněno 15 lidí, z toho řada vážně. Žháře o pár dní později zadržela policie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky medaile, záchrana života, HZS LBK, Městská policie Liberec, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachránili tři životy. Hasiči a strážník byli v pravý čas na správném místě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.