Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při rekonstrukci se částečně zřítila, teď se do školy v jablonecké Podhorské ulici vrací studenti

Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou zahájí příští týden výuku ve zrekonstruované škole v Podhorské ulici. V budově vzniklo i nové centrum odborného vzdělávání pro sklářské a bižuterní obory. Při jeho výstavbě se škola částečně zřítila, a stavba se tak výrazně protáhla a prodražila. Škola ale získala pro výuku špičkově vybavené dílny, řekl ředitel školy Martin Kubáč, který věří, že to zvýší zájem o zdejší unikátní sklářské a bižuterní obory.

Jako jediná v Česku nabízí škola řemesel v Jablonci sklářské a bižuterní učební obory, nové centrum odborného vzdělávání zajistí studentům špičkové vybavení, jako je například vypalovací pec, cínovací lázeň, naučí se podle Kubáče pracovat i s laserem. „Komfort pro výuku se zlepšil, doteď jsme byli odstěhovaní v Železném Brodu, což nás limitovalo, ty prostory tam neodpovídaly tomu, kolik bychom mohli přijmout studentů," řekl Kubáč. Školní rok tak zahajovali s 250 studenty, díky novým prostorám se podle něj může jejich počet zvýšit až na 350.

Centrum odborného vzdělávání v Jablonci je posledním z osmi projektů za více než 712 milionů korun, které kraj ve svých školách v končícím programovacím období vybudoval s využitím evropských dotací, z evropských a státních fondů získal zhruba dvě třetiny peněz. Centrum v jablonecké škole mělo být hotovo už v roce 2019, koncem listopadu 2018 se ale zřítila část zdi v prvním a druhém patře budovy. Situaci zhoršil těžký mokrý sníh, který zatížil střechu. Nikomu se nic nestalo, studenti se od začátku prací učili jinde, do školy se vrátí v úterý 25. ledna.

Při rekonstrukci se část budovy zřítila

Podle statiků byly příčinou havárie zřejmě špatně odvedené práce na úpravách v 80. letech minulého století. Budova hrozila zřícením, proto ji musely zvenčí podepřít železné věže a stavbaři museli celý objekt zpevnit. Kraj původně zvažoval i demolici objektu a výstavbu nového, nakonec ale zvolil o něco levnější sanaci. Kvůli problémů se stavba protáhla a také prodražila. Podle náměstka libereckého hejtmana Zbyňka Miklíka (Piráti) stála rekonstrukce 212 milionů korun, což je zhruba 2,5krát víc, než bylo v původně v plánu.

Jablonecká škola nabízí několik oborů, které se jinde v Česku neučí, jako je foukání technického skla, učí se tu ale také výrobci skleněné a kovové bižuterie, zlatníci nebo budoucí klenotníci. I proto je v oblasti vzdělávání partnerem iniciativy šesti evropských zemí v čele s Francií, které usilují o zapsání ruční výroby skla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mimo Česka se připojilo také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko. „Museli jsme dát souhlas, že s tím řemeslem budeme dál pokračovat a zachováme ho pro budoucí generace," dodal Kubáč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Liberecký, Jablonec nad Nisou, rekonstrukce, řemeslo, Česko, UNESCO, Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana, Finsko, Německo, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při rekonstrukci se částečně zřítila, teď se do školy v jablonecké Podhorské ulici vrací studenti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.