Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Boj o život na závodech v Jizerkách. Jeden z cyklistů dostal infarkt

Sobotní ČT Author Cup v Jizerských horách se pro jednoho z účastníků závodu změnil v boj o život. Třiapadesátiletý cyklista u občerstvovací stanice na Knajpě spadl z kola a zkolaboval. Podle zdravotníků utrpěl infarkt. Muži pomohla rychlá pomoc.

Na místo ihned vyrazila horská služba, prvotní životně důležitou pomoc ale dostává cyklista od lidí, kteří jsou zrovna na místě. „Mezitím začíná laická resuscitace kolemjedoucím závodníkem. Laická není možná úplně to správné slovo, protože onen závodník je shodou okolností příslušník HZS Jihomoravského kraje. Navíc mu okamžitě začíná pomáhat turistka, povoláním zdravotní sestra,“ popsali horští záchranáři na sociálních sítích.

Horská služba je na místě zhruba čtyři minuty po nahlášení události. „Třiapadesátiletý muž se po příjezdu horských záchranářů na chvíli probírá, aby hned vzápětí opět upadl do bezvědomí,“ pokračují záchranáři.

Ti hned dvakrát použijí automatizovaný defibrilátor a pokračují v resuscitaci. Muž nakonec „naskočí“ a horská služba ho transportuje na Smědavu, kde si pacienta přebírá posádka zdravotníků.

Horští záchranáři nakonec ještě ocenili rychlou pomoc, které se cyklistovi dostalo. „V těchto případech bývá rychlá laická resuscitace klíčová. Cyklista s infarktem měl tentokrát opravdu štěstí, že v tu chvíli byli v okolí lidé, kteří věděli, jak na to.“

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba ČR

Štítky horská služba, Jizerské hory, cyklista, infarkt, Česká televize, Knajpa, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Ano, sportem ku zdraví a k trvalé invaliditě ! Tohle platilo a bude platit vždycky !

Úterý, 11. října 2022, 21:24Odpovědět

Boj o život na závodech v Jizerkách. Jeden z cyklistů dostal infarkt  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.