Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukci střechy novoborské radnice hatí dřevokazný hmyz a houby. Protáhne se a prodraží

Rekonstrukce střechy radnice v Novém Boru na Českolipsku se zřejmě protáhne a také asi prodraží. Práce měly původně přijít na devět milionů korun a hotové měly být do konce října.

Stavbaři ale zjistili, že je stav dřevěných konstrukcí mnohem horší než předpokládala projektová dokumentace. Krov je napadený dřevokazným hmyzem a houbou, řekla mluvčí radnice Radmila Pokorná.

Mykolog už trámy zevrubně prohlédl a určil místa dalších sond, které mají ukázat skutečný rozsah poškození dřevěných prvků konstrukce. „Podle závěrů mykologa navrhne statik ve spolupráci s projektantem způsob výměny poškozených prvků. Protože je radnice nemovitou kulturní památkou, musí veškerý další postup schválit památkáři," doplnil vedoucí odboru rozvoje města Jan Toms. Změna postupu prací bude mít vliv nejen na zdržení celé rekonstrukce, ale zřejmě se podle něj negativně ovlivní i výslednou cenu nové střechy.

Budovu, ve které dnes sídlí novoborská radnice, postavili původně jako panskou sýpku. Před rokem 1768 byla přestavěna na vrchnostenské sídlo. Současnou podobu mohutné třípodlažní budovy jí pak dala klasicistní přestavba z roku 1821. Od roku 1958 je radnice nemovitou kulturní památkou. Tako radnice slouží budova přes 200 let, rozsáhlou rekonstrukcí prošla na konci 20. století.

Střechou dlouhodobě zatékalo

Pro rekonstrukci se město rozhodlo kvůli špatnému stavu střechy, kterou místy zatékalo, a poškozené byly i krovy. Zakázku za devět milionů korun vysoutěžila firma Milan Szabo. Na střeše se pracuje od června, kromě kompletní výměny střešního pláště počítá projekt také s výměnou poškozených částí krovů, opravou římsy a novým oplechování.

Podle starosty Jaromíra Dvořáka to není první podobná oprava za poslední roky. V letech 2018 a 2019 investovala radnice do rekonstrukce oken. Podle dobových fotografií nechalo město vyrobit a vyměnit 119 oken.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Nový Bor

Štítky Českolipsko, stavby, správa, památky, Nový Bor, radnice, střecha, rekonstrukce, okres Česká Lípa, Milán Szabó, Jaromír Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukci střechy novoborské radnice hatí dřevokazný hmyz a houby. Protáhne se a prodraží  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.