Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Stráži pod Ralskem předělali bývalou školku na Akademii Vězeňské služby

Chodbu s celami, strážní stanoviště, vstup do střeženého objektu s nezbytnými bezpečnostními rámy a rentgeny, ale také učebnu pro výcvik základů sebeobrany nebo soudní síň, to vše má od jara k dispozici Akademie Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku.

Nové výcvikové a vzdělávací centrum vzniklo z bývalé mateřské školy nedaleko akademie. Novinářům to řekl nový generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis.

Do roku 2016 byla v budově mateřská škola. „V téhle místnosti spaly svého času po obědě moje děti, ani ve snu by mě tehdy nenapadlo, když jsem byl strážným, že tady budeme jednou sedět a budova bude sloužit úplně jinému účelu," poznamenal Michailidis. Ve Stráži působil od roku 1993 nejprve jako dozorce, později byl vedoucím oddělení prevence a stížností, v letech 2003 až 2010 byl prvním zástupcem ředitele věznice, pak do roku 2016 věznici vedl a poté odešel na Generální ředitelství Vězeňské služby ČR.

Strážskou akademií v předcovidovém období prošlo ročně bezmála 3800 lidí, vedle základní odborné přípravy zajišťuje i další vzdělávání. Loni byl kvůli koronavirovým opatřením počet účastníků o třetinu nižší. „Letos zhruba od září postupně v co největším měřítku začínáme opět realizovat prezenční výuku především v nástupních kurzech a v některých kurzech dalšího vzděláváním," řekl Michailidis. Jak to bude vypadat dál, bude podle něj záležet na situaci. Akademie ale umí zajistit vzdělávání i online formou.

Vězeňská služba se inspirovala v Polsku

Podle ředitele akademie Františka Vlacha bylo inspirací k vybudování výcvikového centra podobné zařízení v Polsku. „V Evropě to není úplně obvyklé, akademie v České republice se stala lídrem v tom, jak by měl vypadat praktický výcvik. Většina států, které mají takovéto vzdělávací zařízení, je bez výcvikových prostor a spíš se zaměřují na komunikaci. Ale pokud ta komunikace neprobíhá v reálnějším prostředí na cele a podobně, tak příslušník, který nastupuje do věznice, není připraven na to, aby zvládl situace v běžném prostředí," řekl Vlach.

Budoucí pracovníci vězeňské služby i justiční stráže mají možnost si v odborných učebnách nacvičit a vyzkoušet reálné situace, které je v praxi mohou potkat. Učí se jednat s příchozími do věznice, ale také například na soud, bezpečně dopravit vězně k soudu nebo k výslechu, zvládnout agresivní odsouzené za pomoci síly, ale také například za pomoci paralyzéru ve zvlášť nebezpečných situacích. Součástí výcviku je ale například i první pomoc při nehodě, zástavě dechu nebo úrazu.

V Česku je 35 věznic v nich je aktuálně zhruba 18.830 odsouzených či vazebně stíhaných. Aktuálně věznicím chybí zhruba 500 strážných a také kolem 200 občanských pracovníků. Výcvikové středisko není jedinou novinkou areálu ve Stráži od Ralskem. Ve věznici na jaře dokončili také novou střelnici, která je podle Michailidise nejmodernější, kterou má aktuálně vězeňská služba k dispozici. Věznice měla od roku 1982 otevřenou střelnici, lidé z okolí si ale stěžovali na hluk i zbloudilé střely. Dnes už nic takového nehrozí, špičkově vybavená střelnice stála 21 milionů korun a je postavena jako střelecký tunel. „Žádná střela tak už nemůže uniknout," dodal generální ředitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky věznice, Stráž pod Ralskem, Vězeňská služba České republiky, Simon Michailidis, okres Česká Lípa, střelnice, František Vlach, Polsko, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Stráži pod Ralskem předělali bývalou školku na Akademii Vězeňské služby  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.