Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Obvinila majitelku sražené kočky z týrání. Nařknutí prověřuje policie i veterináři

Na jedné straně smrt nevinného zvířete, na druhé necitlivé až brutální komentáře na sociálních sítích hraničící až s výhrůžkami. Případem usmrcené kočky a podmínkami chovu zvířat v Jablonci nad Nisou se zabývá Policie ČR i Státní veterinární správa (SVS).

Občas se bohužel stane, že zvíře nečekaně vběhne do silnice a řidič už mnohdy nedokáže střetu zabránit. Takové události jsou nemilé, ale stávají se. Ovšem v tomto případě se k celému incidentu začala na facebooku vyjadřovat paní Tereza, podle které se majitelka této kočky dopustila týrání, a to zdaleka nejen u tohoto zvířete.

Ve svém příspěvku navíc uvedla jméno dotyčné osoby a přesně popsala její bydliště. Právě nařčení z týrání je důvod, proč celý případ přezkoumávají příslušné orgány. Ke sražené kočce v Podhorské ulici vyjížděla v pátek i vedoucí útulku Dášenka Dagmar Kubištová, která se k celému incidentu také vyjádřila na facebooku. Na žádost operačního střediska MP Jbc jsme vyjížděli k autem sražené kočce. Za 20 min. jsme byli na místě v Podhorské ulici, ale mladé kočičce již nebylo pomoci. Dle svědka nebyla ani šance, že by řidič střetu mohl zabránit, vyběhla do silnice náhle,“ popsala Dagmar Kubištová.

Dále pokračovala: Co ovšem neřešíme často, je událost související s případem. Na fb se objevila jakási výpověď slečny, která veřejně uvedla plným jménem a v podstatě i s celou adresou údajnou chovatelku a majitelku přejeté kočky. Napsala, že kočka byla na místě bez povšimnutí dva dny, bez zájmu majitele a dalších lidí. No, my víme o každém zraněném i mrtvém zvířeti v Jablonci prakticky hned. Kočička jí údajně umírala v náruči, ale při našem příjezdu tam ležela na chodníku sama.“

Podle Kubištové se v tomto případě ale zřejmě jedná o „hon na majitelku“. Ta pravda chová celou řadu zvířat, v uplynulých dvou letech ale bylo na místě provedeno několik kontrol na základě anonymního podnětu. Na anonymní oznámení reagovala KVS LK, jablonecký magistrát i naše organizace Loz ČR (Liga na ochranu zvířat ČR, pozn. red.) a neohlášených kontrol jsme provedli hned několik během dvou let. Chovatelce nebylo nikdy žádné zvíře odebráno. Zvířata jsou očkovaná a psy i čipování a v dobrém výživovém stavu. Závěr několika kontrol úřadů zněl jasně, že nebyl porušen zák. na ochranu zvířat, ani zákon o veterinární péči,“ uvedla dále Kubištová.

Příspěvek paní Terezy na facebooku, která osočuje majitelku kočky z týrání

Kontroly u majitelky potvrdila redakci i SVS. V souvislosti s přejetou kočkou Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj (KVS) zmíněný chov nekontroluje, neboť nedostala podnět ke kontrole,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček s tím, že ale u dotyčné dostala v SVS v nedávné době podnět ke kontrole chovu dvou koz a prasete.

„Krajská veterinární správa učinila již pokus o nehlášenou kontrolu, ovšem nezastihla chovatelku na místě,“ dodal Vorlíček. Kontrola tak bude provedena znovu. Zároveň mluvčí nevylučuje možnost, že bude k případu usmrcené kočky SVS přizvána například ze strany policie.

Zarážející je právě lynč, který se rozjel u příspěvku paní T.H. Nejen, že porušila zákon a veřejně obvinila majitelku zvířat z týrání, ale hlavně uvedla veřejně jméno i adresu. Tak spustila na fb poplašnou zprávu, která nenechala milovníky zvířat v klidu. Aniž by někteří o případu věděli něco bližšího, začali majitelce virtuálně sekat ruce, nechávat ji hladovět k smrti a krást její zvířata,“ podotkla vedoucí útulku Dášenka.

Chovatelka tak údajně obdržela celou řadu peprných zpráv a vzkazů. Tady je jeden z nich

Policie obdržela oznámení o tomto případu hned v pátek a aktuálně se právě nařčením z týrání zabývají policisté z Jablonce. „Případem se zabýváme jako přestupkem proti občanskému soužití,“ sdělila na dotaz mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Názory veřejnosti se rozcházejí

Na sociálních sítích vzbudil případ horlivou diskuzi s různými a často zcela protichůdnými názory. Zatímco někteří jabloneckou chovatelku obhajují, druzí přidávají vlastní zkušenosti, podle kterých není u chovatelky vše v pořádku. „Takže když jsem byla svědkem toho jak jsou zavřená koťata v tý její felicii celý den a to i ve vedrech je normální? Nezlobte se, nejsem z těch co by ji chtěli vyhrožovat, ale zastávat se také rozhodně ne. Ta osoba se opravdu ke zvířatům chovat neumí,“ napsala na facebooku Veronika K. Tomu ale odporuje například vyjádření ženy s nickem Tere, která příspěvek komentovala slovy: Já tuto paní moc dobře znám a v životě, jsem ji neviděla ze by ublizila nějakému zvířeti.. o všechny se vždycky starala, i o hafana , o kocicky o všechny zvířátka která má!“

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/Dagmar Kubištová

Štítky Liberecký, Jablonec, týrání, Podhorská, kočka, Státní veterinární správa České republiky, policie, Facebook, Jablonec nad Nisou, Policie České republiky, Krajská veterinární správa, veterinární lékař, Škoda Felicia, Dagmar Burešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obvinila majitelku sražené kočky z týrání. Nařknutí prověřuje policie i veterináři  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.