Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do třídění odpadu se v Jablonci zapojilo přes 90 procent obyvatel rodinných domů

Do třídění odpadu se v Jablonci nad Nisou zapojilo přes 90 procent obyvatel rodinných a malých bytových domů. Třídění papíru a plastů do nádob přímo u domů –⁠ takzvaný systém door-to-door –⁠ odstartoval v květnu v jablonecké čtvrti Kokonín a postupně se rozšířil na celé území města včetně lokalit, jako jsou Proseč, Lukášov nebo Rýnovice.

Jablonec je jedním z mála měst v Libereckém kraji, kde nemají paušál, ale lidé platí za popelnici. Kvůli novele zákona o odpadech museli i tam před rokem schválit novou vyhlášku. Ceny za odpad sjednotili, což pro majitele nejmenších, šedesátilitrových nádob při vyvážení každý týden znamenalo od letošního roku zdražení zhruba o dvě koruny ročně, u 120litrové nádoby se ale cena zvedla o 56 procent a v případě 1 100litrového kontejneru dokonce o 73 procent.

Nový systém od začátku kritizovali opoziční zastupitelé Pirátů a Společně pro Jablonec, kteří jsou teď součástí vedení města. Nový systém podle nich nemotivuje lidi k důslednějšímu třídění odpadu, přesto ho zatím nechtějí měnit. „Tím, jak jsem teď měla možnost proniknout do té problematiky, tak poznávám, že je velmi náročné připravit systém tak, aby byl dokonalý. Nikdo nemá univerzální návod, každá obec se s tím vypořádává po svém," řekla náměstkyně primátora Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

Podle Opočenské by měl být systém motivující, protože podíl třídění je třeba zvýšit. „Pokud se nic nezmění, za deset let bude město dávat na svoz a likvidaci odpadu pětinu svého rozpočtu," řekla Opočenská. V současné době se ve městě daří vytřídit necelých 40 procent komunálního odpadu, postupně by se ale tento podíl měl zvýšit až na 65 procent. Na hodnocení výsledků nového systému je ale zatím podle Opočenské brzy. Zlepšit by se podle ní mělo ale třeba třídění bioodpadu, který tvoří významnou složku komunálního odpadu, zapracovat je třeba na osvětě.

Obyvatelé druhého největšího města v Libereckém kraji mají v třídění odpadu co zlepšovat. Ukázala to analýza směsného komunálního odpadu, kterou nechala radnice provést ve spolupráci se společností EKO-KOM v závěru loňského roku. Kontrola obsahu dvou popelářských vozů ukázala, že téměř dvě třetiny objemu kontejnerů a popelnic tvořily komodity, které lze vytřídit, jako jsou plasty, papír, sklo, kartony od nápojů nebo kovy. Loni Jablonečané vytřídili 4 281 tun odpadu, což představuje jen 38 procent komunálního odpadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Libor Šolc

Štítky ČR, odpady, správa, Jablonec nad Nisou, třídění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do třídění odpadu se v Jablonci zapojilo přes 90 procent obyvatel rodinných domů  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.