Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Správa železnic získá dotaci na obnovu zubačky. S opravou se připojí i Poláci

Na plánovanou rekonstrukci ozubnicové trati mezi Tanvaldem a Kořenovem získá Správa železnic dotaci z přeshraničního projektu. Opravu nejstrmější trati v Česku, která přijde na více než 450 milionů korun, zafinancuje částečně z programu Interreg Česko – Polsko 2021–2027 v rámci společného projektu s Dolnoslezským vojvodstvím.

Díky opravě dojde ke zlepšení stavebně-technického stavu trati a zvýšení bezpečnosti. Významnou součástí projektu je revitalizace ozubnice v mezistaničních úsecích a její opětovná instalace ve stanici Dolní Palubní,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Výběrové řízení na dodavatele stavby nyní probíhá a Správa železnic letos počítá i s uzavřením smluv o dílo. Ještě do konce roku budou vyrobeny specifické komponenty ozubnic a ocelových pražců a v příštím roce pak začnou stavební práce, které si vyžádají výluku na trati.

Na polské straně je součástí projektu výměna kolejnic v úseku Szklarska Poręba Górna – státní hranice v délce celkem 13,294 kilometru a zabezpečení dvou železničních přejezdů a jejich ovládání ze stanice Szklarska Poręba Górna. Obě části projektu na české i polské straně by měly být provedeny v roce 2027.

Obnova takzvané zubačky je největší investiční akcí programu Interreg. „Správa železnic dotaci získá na základě smlouvy o poskytnutí dotace, kterou letos v únoru uzavře s Ministerstvem pro místní rozvoj. Polský partner projektu bude realizovat stavbu prostřednictvím Dolnoslezské správy silnic a železnic (DSDiK). Na české straně spolupracuje Správa železnic s Libereckým krajem a společností KORID LK,“ doplnila Eberl Friebová.

Rozpočet celého projektu je 23,4 milionu eur, z toho 18.857.810 eur (452.498.651 Kč) činí náklady Správy železnic. Správa železnic získá dotaci z prostředků EU a národních prostředků poskytovaných Ministerstvem pro místní rozvoj až ve výši 80,7 % ze způsobilých nákladů, což je 367. 714. 875 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky ozubnicová trať, Tanvald, Kořenov, Správa železnic, Jablonecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic získá dotaci na obnovu zubačky. S opravou se připojí i Poláci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.