Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kraj začal hledat firmu, která postaví společné výjezdové centrum v Turnově

Kraj odstartuje výběrové řízení na firmu, která postaví velké Integrované výjezdové centrum pro hasiče, dopravní policii i zdravotnickou záchrannou službu na Vesecku v Turnově v sousedství silnice I/10. Výstavba výjezdového centra by měla začít nejdéle letos v říjnu a nabídková cena nesmí překročit částku 259,6 milionů korun.

Velké integrované centrum by mělo všem složkám IZS začít sloužit v roce 2026. „Jsem rád, že dodržujeme bez výraznějších prodlev harmonogram projektu, který jsme si odsouhlasili a předsevzali. Základem pro to bylo podepsání memorand: jedno kraj uzavřel s Ministerstvem vnitra a druhé s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje, kde jsou dalšími účastníky i Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Krajské ředitelství policie Libereckého kraje a město Turnov,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Libereckého kraje.

Základna nabídne prostory pro hasiče, zdravotníky i policisty. „Při projektovém zpracování jsme se soustředili nejen na funkčnost budov a prostorů, ale i na potřebu prostorového uspořádání s ohledem na rozměry zejména hasičských vozidel. Vybudování centra si vyžádá přeložky inženýrských sítí či stavby v jejich blízkosti, a proto bylo nutné se soustředit i na tyto detaily. Pevně však věřím, že jsme s projektanty nalezli to nejlepší možné řešení,“ uvedl Jan Hadrbolec, ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje a dodal: „Těším se na zahájení provozu celého integrovaného výjezdového centra. V našem regionu i širším okolí se jedná o unikátní propojení všech tří základních složek IZS".

V Turnově letos začne kraj stavět společné výjezdové centrum hasičů, policie i záchranné služby

Ještě letos by měla začít výstavba integrovaného výjezdového centra v Turnově na Vesecku. Na jednom místě budou mít nové zázemí profesionální hasiči, dopravní policie a zdravotničtí záchranáři.

Objekty hasičů a zdravotníků budou mít společný dvůr, který má plnit roli funkční i reprezentativní. Společným prvkem všech budov jsou velkoprostorové společné garáže pro zásahová vozidla v 1. nadzemní podlaží každé budovy.

Na projekt chce Liberecký kraj získat dotaci od Ministerstva vnitra ve výši 110 milionů korun, kterou má přislíbenou a další kompenzace týkající se majetkových převodů ze státu na kraj. Poté, co kraj turnovské středisko IZS postaví, předá jej hasičům. Získá za něj výměnou budovu Skloexportu v Liberci, základnu hasičů na Trávnici v Turnově a bývalou budovu hygienické stanice v České Lípě. O turnovskou hasičárnu má zájem město Turnov, které by tam vybudovalo základnu skautů a stará hygiena v Lípě by posloužila potřebám českolipské nemocnice. Využití pro Skloexport je zatím v jednání, kraj by prostory chtěl sdílet i s dalšími subjekty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky integrované výjezdové centrum, IZS, Turnov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Tyhle vaše hádanky, jestli Syner nebo Metrostav, už jsou trapné.

Neděle, 21. dubna 2024, 09:36Odpovědět

Kraj začal hledat firmu, která postaví společné výjezdové centrum v Turnově  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.