Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Hasiči lezli na Paličník, hasili les i dům. Den i noc byly extrémně rušné

Náročných několik hodin služby mají za sebou hasiči napříč celým Libereckým krajem. Poslední dubnový den a o Filipojakubské noci vyráželi k šedesáti zásahům, což je třikrát víc než v minulém roce.

Požár na vrcholu Paličníku v Jizerkách i hořící les v Příchovicích, jedno nedohašené ohniště i dopravní nehody, to vše čekalo na profesionály i dobrovolníky. Práci jim přidělával i silný vítr.

Během posledního dubnového dne jsme řešili na čtyři desítky událostí, z toho devět požárů či tři dopravní nehody,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LBK) Jaroslava Benešová.

Jedním z náročnějších zásahů bylo hašení na vrcholu vyhlídky Paličník, kde museli být hasiči zajištěni proti pádu v lezeckém postroji a hasili pomocí ruční džberové stříkačky. Požár byl naštěstí velmi rychle zlikvidován a událost se obešla beze škody. S požárem lesa si zase museli poradit v Příchovicích na Jablonecku.

Hasiče zaměstnaly i nehody. V Liberci a v Železném Brodě byly bez zranění. „Po půl třetí odpoledne jsme zasahovali v Žandově na Českolipsku, kde v Nádražní ulici došlo k havárii nákladního automobilu převážejícího beton. To se převrátilo na bok. Zraněné osobě jsme poskytli první předlékařskou pomoc a předali ji do péče zdravotníků,“ popsala Benešová. Převrácený náklaďák musel vyprostit jeřáb a náročný zásah trval do pozdních nočních hodin.

Celkem šestnáctkrát hasiči poskytovali technickou pomoc. V souvislosti se silným větrem to bylo jedenáctkrát odstraňování popadaných stromů a větví z komunikací, aby byla zabezpečena jejich průjezdnost.

V Jeřmanicích se vymklo pálení čarodějnic kontrole

Dvacet volání o pomoc vyslyšeli hasiči v noci na 1. května mezi sedmou hodinou večerní a sedmou ranní. Nejrušněji z hlediska výjezdů měli hasiči mezi šestou večerní a půlnocí. „V pěti případech zasahovali kolegové u požárů odpadu spíše menšího rozsahu. Jednou v Jeřmanicích na Liberecku likvidovali čarodějnický oheň, kdy se pálení vymklo kontrole. Po půl sedmé večer v Českém Dubu jednotky z 2. stupně požárního poplachu zasahovaly u požáru uskladněné trávy a hnoje. Zhruba hodinu od nahlášení byl zcela zlikvidován,“ přiblížila mluvčí HZS LBK.

Před osmou večerní zamířili hasiči i do Bulovky, k požáru rodinného domu. Oheň zasáhl jednu místnost a hasičům se požár podařilo rychle lokalizovat. Jeden člověk na místě se nadýchal zplodin hoření. Škoda byla předběžně spočítaná na sto tisíc korun. Co stálo za vznikem požáru zjišťují vyšetřovatelé.

Hasičské jednotky byly během noci také několikrát povolány k událostem v souvislosti s nahlášeným požárem. Ovšem po kontrole na místě události se ukázalo, že se jedná o “čarodějnické ohně“ pod dohledem v místech, kde bylo pálení v souladu s platným nařízením Libereckého kraje a vyhlášenou výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu,“ dodala Benešová.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LBK

Štítky zásahy, hasiči, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči lezli na Paličník, hasili les i dům. Den i noc byly extrémně rušné  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.