Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Radar je spravedlivý ke všem stejně, říká k měření v Dubici primátor

Hodně emocí přinesl na sociálních sítích nový radar v ulici Dubice v Liberci. Pokutu už totiž dostaly tisíce řidičů. Jejich počet se ale každým dnem snižuje, aktuálně je to zhruba osmdesát přestupků každý den. Mnoho lidí kritizovalo, že radar je příliš přísný. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) připustil, že by mohlo dojít k jeho úpravě.

„Radar polarizuje společnost, část lidí říká, že se musí dodržovat pravidla. Platí to pro každého stejně. Druhá část společnosti si zase přeje, aby tam radary nebyly a mohlo se jezdit libovolně,“ řekl Zámečník.

Podle něj je ale radar spravedlivý. „Nastavení radaru je spravedlivé ke všem stejně,“ dodal.

Situace v Dubici se podle primátora postupně uklidňuje. Zatímco týden zpátky to bylo dvě stě přestupků, nyní jich je osmdesát denně. „Chci poděkovat občanům, že začali respektovat rychlost,“ uvedl.

Právě to je podle něj hlavním důvodem, proč v Dubici radar je. „Doufám, že lidé pochopí, že radary jim mohou přinést především bezpečnost,“ vysvětlil.

Lidé ale kritizovali, že radar je velmi přísný a pokuty posílá už za velmi malé překročení rychlosti. Podle primátora by mohlo dojít k menším úpravám. „Do budoucna jsem zadal úkol řediteli městské policii pracovat s možností různých nastavování detekce například podle denní doby tak, aby to bylo vstřícnější pro lidi,“ uvedl Zámečník s tím, že radar v Dubici vyjde město na 67 tisíc korun bez DPH měsíčně.

V Liberci brzy přibudou další radary, na deseti místech budou informativní, pokud ale ve vytipovaných lokalitách nezklidní dopravu, změní se na takové, které budou měřit a rozdávat pokuty.

Dubice byla takovým pilotním místem, druhým v pořadí bude Hejnická ulice v Krásné Studánce. „Osadní výbor žádá o to, že přes to, že tam došlo k otočení situace a devadesát procent řidičů dodržuje rychlost, obyvatelé Krásné Studánky si přejí, aby tam bylo úsekové měření,“ uvedl primátor.

Do libereckého systému by se pak mohly zapojit i okolní obce. „Zatím největší zájem má Oldřichov v Hájích, kde jezdí kolem deseti tisíc aut denně. Další obce to zatím zvažují, jsou tam poměrně velké náklady na pořízení,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky radar, liberec, dubice, ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Kroutimhlavou

Zdravím pana primátora. Člověka který si plete Puškinovu a Purkyňovu ulici. Chtěl bych mu vyřídit pozdrav od lidí, kteří dostali pokutu už za překročení o 1km/h. Rozhodně nikdo z nich ten radar nechápe jinak, než o výběr mýta. Umístit radar na kopec a seřídit jej takhle přísně, nikdo normální neodsouhlasí. Tipuju, že lokalitu umístění vybrala sama firma, která profituje z pokut. Zřejmě a očividně tu probíhá Varnsdorf II Jinak si to neumím vysvětlit. Ve Vdf aspoň dostala radnice za uši a dopadlo to tam jakž takž dobře. U nás to musí být na tom podobně. Ať mi nikdo nevymluví, že by nikdo nenašel spojení dodavatele a lidí z magistrátu. Znám úplně jiná místa, kde by ten radar byl smysluplnější, když už jde tedy panu primátorovi o bezpečnost. V tomhle magistrátu nevěřím, ani dobrý den. Doufám, že pravda vyjde najevo a tahle radniční partička půjde komplet do tepláků. Volby se blíží a blíží... a do toho daň z nemovitosti. Vypadá to na to, že pan primátor po volbách asi bude hledat jinou práci. Tak výpalnému v Dubici čest a co nejvíc kostit lidi, ať jsou prachy na důchod!

Neděle, 12. května 2024, 16:49Odpovědět

Štěpánka Kašparová

Souhlasím, město potřebuje vybírat peníze ber, kde ber. Asi město chce za pronájem radarů si pokutami vydělat, jinak tomu nerozumím. Přišel mi doporučený dopis s pokutou 500Kč, za 55 km/h!! Ty čárky na tachometru ani nejsou vidět! Při toleranci 3 km mě pokutuji za překročení 2km! Doporučené dopisy nejsou rovněž zadarmo! Navíc je to místo, kde ani blízko domy, souhlasím, že by stačil zpomalovací semafor, myslím že většina řidičů jezdí slušně, tohle je skutečně jen dojení peněz jako v Půlnočním království, Hlinomaz by v Liberci měl živnou půdu !:-)

Sobota, 11. května 2024, 20:12Odpovědět

Zdenek Tischer

souhlasím, bezpečnost nade vše, ale nestačil by obyčejný přechodový radar co vás zastaví při překročení na červenou?? proč si tímto rozhádat voliče, je to jednoduché a bez zbytečný administrativy za vybírání peněz. Kdekoli jsem se s tím setkal, tak semafor vás spacifikuje, tedy pokud nejste barvoslepý. Tam pak už muže zafungovat kamera a pokuta.

Sobota, 11. května 2024, 16:06Odpovědět

Stanislav Dušátko

Postoj Liberce nechápu, na každou kravinu prachy jsou, ale na pořízení radaru ne. Proč na tom parazitují firmy co radary instalují? Pronájem radaru za mě hloupost...

Sobota, 11. května 2024, 06:26Odpovědět

Radar je spravedlivý ke všem stejně, říká k měření v Dubici primátor  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.