Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nový film představuje Jizerky. Premiéra proběhne ve Varšavě

Už dnes má premiéru nový dokument Jizerské hory – příběh jedinečné přírody. Celovečerní snímek je druhým počinem Viktora Kuny. Jizerky ukazuje jako hory poznamenané činností člověka, oblíbené turisty, ale přesto i nadále tajemné. Premiéru má film v úterý v 19:30 v kině Varšava.

Autor Viktor Kuna filmem o Jizerských horách navazuje na oceňované dílo o Krkonoších z roku 2018, které několikrát vysílala Česká televize, a jeho německá verze oběhla řadu kin v Německu.  Filmu o Jizerských horách se Kuna ujal od tvorby scénáře až po dokončení celého filmu. „Člověk Jizerským horám vždy ubližoval, víc bral, než dával. Tento film by měl být proto takovou malou splátkou tohoto dluhu,“ říká o filmu.

Film vypráví příběh Jizerských hor od jejich vzniku až po současnost. Kuna o obsahu filmu diskutoval s přírodovědci, historiky a dalšími odborníky. Někteří z nich ve filmu vystupují.

VIDEO: Rodí se film o Jizerkách. Hory plné tajemství si zamilovali i autoři dokumentu

Jedinečná zpráva o jedinečných horách! To je cíl v podobě vytvoření nového celovečerního dokumentu o Jizerských horách režiséra, kameramana a scénáristy, Viktora Kuny.

Vznikla tak unikátní a vizuálně podmanivá zpráva nejen o minulosti a současnosti Jizerských hor, ale i o lidech, kteří zde zanechávají stopy často větší, než si kdy sami dokázali představit. Nový dokument Viktora Kuny je nejen poutavým vyprávěním, ale i mementem.

„Největší výzva? Ráno vstát v pět a vyjít osm kilometrů třeba na Pytlácké kameny a pak natáčet nebo čekat na nějaké zvířátko. Naštěstí jsou hory krásné, i když je zamračeno. A do filmu to přináší kontrast,“ říká Viktor Kuna.

Podívejte se na trailer k filmu

Na filmu se podílel také autor knih o Jizerkách René Bělohradský. „Natáčení zabralo tři roky, společně jsme začali mapovat živou i neživou přírodu, a to jak známá místa, tak i ta, ke kterým ještě žádné cesty nevedou. Podařilo se nám točit i v podzemí,“ uvedl.

Premiéra filmu je dnes v kině Varšava od 19:30. Vstupné je 100 korun.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Viktor Kuna

Štítky kino varšava, Jizerské hory, jizerky, film, viktor kuna, Varšava, kino, Česká televize, Německo, Krkonoše, příroda

Nový film představuje Jizerky. Premiéra proběhne ve Varšavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.