Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Anketa Kniha roku Libereckého kraje běží pátým rokem. Který titul získá cenu čtenářů?

Pátým rokem představuje soutěž Kniha roku Libereckého kraje zajímavý výběr knih, které v daný rok vyšly. Akce, která je v českých poměrech unikátní, představuje nakladatele a spisovatele z Libereckého kraje. Knihy za loňský rok jsou nominovány, slavnostní vyhlášení proběhne 9. května. Dnes ale končí hlasování o cenu čtenářů.

Kniha roku Libereckého kraje představuje knihy u nás vydané nebo o našem kraji pojednávající. Knihy o místech z Lužických nebo Jizerských hor, z Krkonoš i Podkrkonoší, z Českého ráje.

„Próza, poezie, regionální zajímavosti, umění sklářů i jedna skvělá detektivka, to je přehlídka téměř čtyřiceti knih," říká knihkupec Martin Fryč, který soutěž podporuje a deset knih také do soutěže přihlásil.

Díky knihám z tohoto ročníku můžete poznat třeba krásy Žitavy v knize Marka Řeháčka nebo zalistovat výtečným překladem knihy o Rokytnici nad Jizerou. Vynikající autor Miroslav Stuchlý je zastoupen hned dvěma knihami, nesmírně oblíbeným románem Waldvilla o Liebigově lesní vile - pozdějším sanatoriu a ceněnou sbírkou poezie Potkat jelena.

Anketu pořádá Liberecký kraj, který se i po pěti letech potýká s tím, že ne všechny knihy, které v Libereckém kraji vyjdou, jsou do Knihy roku přihlášené. „Byli bychom rádi, kdyby skutečně všichni, kdo vydávají nějakou regionální knihu, ji do soutěže přihlásili. Často zjistíme až po závěrce, že vyšly zajímavé knihy a jejich nakladatel nebo obce, je nepřihlásili. Je to škoda,“ vysvětluje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Letos se zúčastnilo nejvíce knih, což je podle Vinklátové zásluha i právě Knihkupectví Fryč. „Mimo jiné za to vděčíme knihkupectví Fryč, které oslovilo autory s žádostí o přihlášení. Budeme velmi rádi, pokud si i lidé zvolí svou nejoblíbenější knihu,“ dodala.

Slavnostní vyhlášení ankety proběhne 9. května. Ve středu 6. dubna končí hlasování ceny čtenářů. Hlasovat můžete tady.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky kniha roku, cena čtenářů, knihkupectví, fryč, anketa, Liberecký kraj, kniha, soutěž, Květa Vinklátová, Krkonoše, Jizerské hory, Český ráj, Podkrkonoší, Žitava, Rokytnice nad Jizerou, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anketa Kniha roku Libereckého kraje běží pátým rokem. Který titul získá cenu čtenářů?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.