Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Letní návštěvnost libereckých památek klesá. Turisté začali šetřit

Letní návštěvnost osmi státních hradů a zámků v Libereckém kraji byla nejnižší od roku 2013. Důvodem je úpadek organizovaných zájezdů, snaha lidí šetřit a také úbytek zahraničních turistů. Nejvyšší návštěvnost byla na Frýdlantském hradu a zámku a na hradu Grabštejn. Nejnižší byla naopak na Lemberku či Sychrově.

Za červenec a srpen kasteláni evidují 185 537 turistů, loni v létě jich bylo 201 270. Před dvěma lety navštívilo památky skoro 242 000 turistů a v posledním předcovidovém roce 2019 přes 219 000. Vyplývá to ze statistik Národního památkového ústavu (NPÚ). Za propadem návštěvnosti vidí regionální mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová úpadek organizovaných zájezdů, snahu lidí šetřit a také úbytek zahraničních turistů.

Pohraniční Frýdlant na Liberecku je jedním ze dvou státních hradů a zámků v kraji, který měl letos v létě oproti loňsku vyšší návštěvnost. Podle Bidlasové to ale není v jeho případě jen díky polským turistům. „Nárůst návštěvníků na Frýdlantě přičítáme jiné organizaci návštěvnického provozu. Rozdělení tras a rozšíření nabídky ohledně prohlídek," dodala. Hrad a zámek Frýdlant měl letos v létě skoro 29 000 návštěvníků, což je zhruba o 40 procent víc než loni.

Asi o desetinu vyšší než loni v létě měl více návštěvníků i hrad Grabštejn na Liberecku, kam letos za červenec a srpen přišlo 9 730 lidí. „Pořádá se tam hodně doprovodných akcí a letos tam byla i výstava v rámci projektu Po stopách šlechtických rodů," informovala Bidlasová.

Naopak návštěvníci ubyli třeba zámku Hrubý Rohozec v Turnově. Podle mluvčí na to mělo vliv postavené lešení na nádvoří a řemeslníci opravující římsy, které byly v havarijním stavu. „To se týká i Lemberku, Sychrova – řada návštěvníků si počká na dokončení obnovy, aby měli hezké fotky," řekla mluvčí.

I o letošním létě podle ní navíc platilo, že je zájem o části bez vstupného. "Například park na Hrubém Rohozci, okolí Lemberka, naučná stezka kolem Sychrova. Stává se často, že lidé vyjdou k Bezdězu, zakoupí pohled, vizitku, ale na hrad samotný již nejdou," dodala.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Frýdlant

Štítky Liberecký kraj, památky, turistika, návštěvnost, hrad, zámek, Sychrov, Lemberk, léto, Grabštejn, Národní památkový ústav, Frýdlant, Po stopách šlechtických rodů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní návštěvnost libereckých památek klesá. Turisté začali šetřit  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.