Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dopravu komplikuje sníh a popadané stromy. V horách přes noc napadlo 30 centimetrů

, aktualizováno 9. ledna 2019, 9:45

Dopravu v Libereckém kraji komplikuje sníh a také popadané stromy. Ty ráno zablokovaly několik silnic a na čtyřech místech také železniční tratě v Jizerských horách a Krkonoších. Problémy jsou hlavně v horách, přes noc napadlo dalších 30 centimetrů sněhu, je těžký a mokrý a stromy pod tou tíhou padají. Popadané stromy přerušily na mnoha místech i elektrické vedení, bez proudu je v kraji zhruba šest tisíc domácností.

V Libereckém kraji v posledních dnech napadlo už kolem 60 centimetrů sněhu a stále sněží. „Aktuálně máme hlášeno v Libereckém kraji devět poruch na vedení vysokého napětí, bez dodávek je 6000 odběrných míst," řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Největší problémy jsou v Jizerských horách a Krkonoších. Bez proudu jsou lidé v některých částech Desné, Kořenova, Bílého Potoka, ale také Harrachova, kolem Jablonce nad Jizerou, v Poniklé, Vítkovicích, Benecku nebo kolem Železného Brodu. „Na odstranění poruch pracujeme, přibývají ale další," dodala Holingerová.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli sněhu zaparkujete na některých místech v Jablonci zdarma

Spadané stromy zastavily ráno provoz na železniční trati ze Smržovky do Josefova Dolu v Jizerských horách. Vlaky tam zatím nejezdí, nahradily je autobusy, předpokládá se obnovení provozu až kolem poledne. Popadaných stromů je totiž na trati víc. Před spadlým stromem zastavily i ranní vlaky mezi Kořenovem a Desnou v Jizerských horách a na krkonošské trati mezi Poniklou a Jabloncem nad Jizerou na Semilsku. Nikomu se nic nestalo, vlaky ale nabraly zpoždění. Provoz tam už byl obnoven.

Hasiči v Libereckém kraji vyjeli během noci a dnešního rána k odstranění popadaných stromů či větví zapletených v elektrickém vedení už více než třicetkrát. „V jednom kole jsou hlavně hasiči na Semilsku. Ti jezdí ke stále se opakujícím situacím, kdy stromy buď ohrožují nad vozovkou řidiče, nebo už přímo přes cestu spadly. Nejčastějším úsekem těchto události jsou komunikace v okolí Jilemnice, Tanvaldu a Jablonce nad Nisou. Problémy jsou také kolem Liberce, Chrastavy a Raspenavy," řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Hasiči už podle ní také pomáhali u desítky dopravních nehod.

Uzavřený Harrachov a Oldřichov

Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta úsekem projedou. Řidičům kamionů silničáři doporučují využít k cestě do Polska alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. „Apelujeme proto na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem silnice 10," zdůraznil Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic na starosti. Uzavřená je pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy z Mníšku na Liberecku přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy.

Spadlé stromy ráno zablokovaly také silnici v Jablonci nad Jizerou nebo Harrachově na Semilsku. U Jablonce nad Nisou narazilo do spadlé ho stromu auto, nikomu se ale nic nestalo. Provoz na silnicích komplikují i četné nehody. I na hlavních tazích jsou zbytky rozbředlého sněhu, které kloužou. Problémy mohou mít řidiči kamionů ve stoupáních, s velkou opatrností by ale měli jezdit všichni. V horách jsou navíc vozovky zúžené sněhovými mantinely. „Budeme tam během dne nasazovat frézy, protože sníh už není kam hrnout," dodal Šén. Sněžit má celý den.

Autoři | Foto Čtenář Drbny

Štítky počasí, silnice, železnice, sjízdnost, Liberecký kraj, sníh, strom, Jizerské hory, Krkonoše, Jablonec nad Jizerou, Jablonec nad Nisou, okres Semily, ČEZ, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu komplikuje sníh a popadané stromy. V horách přes noc napadlo 30 centimetrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.