Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Orlí ulici se blíží k závěru záchrana jednoho z nejstarších domů ve městě. Je dražší

V Liberci se po roce a čtvrt blíží k závěru záchrana jednoho z nejstarších domů ve městě, sloužit bude k bydlení. Kompletní rekonstrukce čtyřpatrového domu v Orlí ulici ale stála více a trvale déle, než radnice očekávala. Cena stoupla zhruba o pět milionů na 40 milionů korun a podle původních plánů měla obnova skončit už ke konci minulého roku. Hotovo by mělo být během srpna. V domě bude 12 takzvaných sociálních bytů, nájemníci by se do nich měli začít stěhovat v září.

Přes 250 let starý bytový dům, který vybočuje ze zástavby a zasahuje do vozovky, chtělo vedení města kvůli jeho špatnému stavu zbourat. Nakonec se ho rozhodlo zachovat pro jeho historickou hodnotu. „Rekonstrukce nebyla jednoduchá a nakonec bude stát víc, než jsme původně čekali. Nicméně město, pokud je to jen trochu možné, má takto cenné a jedinečné domy zachraňovat a opravovat," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Za zvýšením ceny o více než deset procent byla zejména nutnost staticky zajistit budovu a vybourat celé čtvrté nadzemní patro, s čímž se v projektu nepočítalo. Na rekonstrukci domu získalo město evropskou dotaci, zaplatí z ni zhruba polovinu nákladů.

Historie domu v Orlí ulici (kdysi Adlergasse) sahá před rok 1771. „Dobové záznamy ukazují, že šlo o jeden z velmi starých libereckých soukenických domů v takzvané Třetí čtvrti, které se říkalo Viertel," uvedl mluvčí radnice Tomáš Tesař. Budova je podle něj zajímavá a jedinečná mimo jiné tím, že historicky nerespektuje uliční čáru, tedy místo, kde přesně měla být ve své době postavena. „Tím je originální podobně jako například známý měšťanský dům Na panské zvůli v nedalekém Frýdlantu," uvedl. Podobně unikátních staveb zbylo v Liberci podle něj jen několik, například některé domy v ulicích Na Ladech nebo Lucemburské.

Jednou ze zajímavostí, které historii objektu v Orlí doprovázejí, je podle mluvčího také například záznam, že jedním z jeho dlouholetých nájemníků byl vlastník cenného pozemku v centru Liberce, na němž později vyrostl Baťův dům. „Silným geniem loci se vyznačuje i celá lokalita v okolí Orlí ulice. Během 19. a 20. století tam vyrostla působivá skrumáž různých objektů, postavených na živelně rostlé půdorysné osnově části města, kdysi obývané chudšími vrstvami populace, na což měla výrazný vliv i tehdejší poptávka textilních výrobců," dodal Tesař.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky památky, Liberec, orlí, rekonstrukce, dům, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Tomáš Tesař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlí ulici se blíží k závěru záchrana jednoho z nejstarších domů ve městě. Je dražší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.