Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na letní tábory v Libereckém kraji se vydalo víc dětí, fyzicky na tom byly hůř

Na letní tábory v Libereckém kraji se letos vydalo 20.181 dětí, o 1230 více než loni. Po roce ovlivněném koronavirovou pandemií, kdy po většinu roku nechodily do škol, na tom ale byly děti fyzicky hůře než obvykle, sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Hygienici vycházejí hlavně z informací od pořadatelů táborů. „Organizátoři shodně uváděli viditelný nárůst hmotnosti u dětí a jejich nižší fyzickou zdatnost, v důsledku čehož přistupovali k úpravám programu, ve smyslu redukce pohybově náročných aktivit," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Kateřina Hochmalová.

Takový krok je podle ní ve srovnání s předchozími lety neobvyklý. „Protože dosud jsme se setkávali se zařazením méně náročného programu zejména v souvislosti s velmi teplými dny. Stejně neobvyklá byla skutečnost, že v několika případech zdravotníci uváděli u dětí indikaci psychofarmak ke zmírnění úzkostných stavů, která s táborem nesouvisela,“ dodala.

„Nějaký dopad, že děti seděly u počítačů, to asi mělo. To se ale můžeme jen domnívat. Nám to nepřísluší hodnotit ani zjišťovat," doplnila mluvčí krajských hygieniků Balašová.

Prošetřování kvůli výskytu onemocnění covid-19 nemuseli hygienici provádět ani na jednom táboře konaném v kraji. „Došetřovali však události z akcí, které se konaly mimo náš kraj, ale za účasti osob z Libereckého kraje. Bylo jich celkově zhruba 250 a jednalo se o děti i o dospělé," uvedla Balašová.

V souvislosti s konáním táborů v kraji řešili hygienici pouze jedno hromadné onemocnění a dostali také čtyři podněty od nespokojených rodičů. „Dva z nich jsme po kontrole na místě vyhodnotili jako oprávněné a provozovatelům byla udělena sankce. Jednalo se o nedostatečný úklid tábořiště a nedostatky ve stravování," doplnila mluvčí hygieniků.

V kraji se letos konalo 284 táborů ve 399 turnusech. „Průběh letní dětské rekreace hodnotíme z hlediska akcí pořádaných v Libereckém kraji jako relativně klidný. S výjimkou preventivních evakuací z důvodu hrozby záplavy tábora v důsledků nepříznivého počasí proběhly bez mimořádných událostí," uvedla Hochmalová.

Hygienici v létě zkontrolovali 102 táborů, 12 jiných podobných akcí a 11 poskytovatelů stravovacích služeb. Zjistili 29 závad, za které uložili celkem 13 pokut za 17 000 korun. „Nejvíce závad jsme shledali standardně v oblasti stravování, kdy šlo zejména o křížení činností a nedodržování podmínek uchování potravin a surovin deklarovaných výrobcem a dále v zásobování pitnou vodou. Nejproblematičtější pak byly povrchové zdroje s nestabilní kvalitou vody a také někdy velmi složité systémy dopravující vodu byť například z veřejného vodovodu do tábořiště,“ dodala Hochmalová. Hygienici letos odebrali 18 vzorků pitné vody na tábořištích, kde není primárně zdrojem veřejný vodovod. Nevyhovujících bylo 11 vzorků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, rekreace, koronavirus, děti, tábory, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Liberec, dětský tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letní tábory v Libereckém kraji se vydalo víc dětí, fyzicky na tom byly hůř  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.