Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Více než polovina testovaných kočárků pro dvojčata není bezpečná

Skřípnuté prstíky, ale i vážnější poranění hrozí dětem ve více než polovině kočárků pro dvojčata a sourozence, které otestovala spotřebitelská organizace dTest. Některé kočárky se samovolně složily, nebo dokonce převrhly. Opět se tak potvrdilo smutné pravidlo, že i když jsou výrobky určené pro nejmenší, neznamená to, že všichni výrobci dbají na jejich bezpečnost.

Pracovníci akreditované laboratoře si na pomoc k testování přizvali i rodiče s dětmi. Podrobně se podívali na 11 modelů různých konfigurací – kočárky se dvěma sportovními sedačkami vedle sebe i za sebou a jeden přestavitelný kočárek, který kombinuje sportovní sedačku s hlubokou korbou. Zkoušelo se, jak dobře kočárky jezdí, zda jsou bezpečné či odolné nebo jestli obsahují nežádoucí látky. „Hodnocení bohužel navazuje na nechvalné výsledky z minulých let. Šest z jedenácti modelů nevyhovělo požadavkům bezpečnostní normy, čtyři kočárky v konečném hodnocení zcela propadly,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Nedostatečná pro čtyři kočárky

Nadpoloviční většina testovaných kočárků nesplnila v různém rozsahu požadavky aktuálně platné normy ČSN EN 1888-1. Trojice expertů hledala u výrobků ostré rohy nebo malé otvory, o které se mohou dětské prsty pořezat nebo se v nich skřípnout. Ověřovalo se také, jak v praxi fungují brzdy a popruhy zádržného systému a zda rozměry vnitřního prostoru odpovídají požadavkům normy a děti nemůžou v některé části kočárku uvíznout nebo z něj vypadnout. V neposlední řadě podrobili modely zkoušce stability a konstrukční odolnosti.

Nedostatečné známky si vysloužily čtyři kočárky. U výrobku Peg Pérego Book For Two Classico 2021 došlo na obou stranách ke zlomení podpěrné tyče podvozku a kočárek se samovolně složil. Skřípnutí dětských prstů hrozí při manipulaci se stříškami u kočárků ABC Design Zoom, Valco Baby Snap 4 Duo. Stejnou závadu experti odhalili u modelu Shumee, u něhož navíc zjistili nedostatečnou stabilitu. Při simulované jízdě do kopce se kočárek převrátil při 9°, respektive 10,6° úhlu. „Zkouška probíhá se sklopenou i vzpřímenou zádovou opěrkou druhé sedačky. Shumee se překotil v obou případech,“ vysvětlila Hana Hoffmannová. Při zkoušce jízdy na nerovném povrchu se u tohoto modelu navíc oddělila nosná tyč nákupního košíku od podvozku.

V praktických zkouškách, na nichž se podílelo šest rodičů s dětmi a tři laboratorní experti, většina kočárků obstála, nejvíce bodů posbíral Britax B-Agile Double. Tato prakticky zaměřená disciplína spočívá v manévrování s kočárkem kolem překážek, na chodníku i obrubníku nebo nerovném povrchu. Dále se zkouší náročnost umísťování dětí do sedaček, a to včetně nastavování popruhů nebo opěrky nohou a zad. Ověřovalo se i skládání či odpojování nástavby. Body se přidělovaly za možnost prát potah v pračce, a naopak ubíraly za úsilí nutné k jeho sejmutí a opětovnému nasazení. Experti v neposlední řadě posuzovali, jak snadno se kočárek pro dvojčata a sourozence přepravuje v městské hromadné dopravě nebo v kufru auta.

Chemická analýza

Tradiční součástí testování výrobků určených pro děti je u dTestu chemická analýza. Laboratoř pátrala ve vzorcích z potahů, sedadel, stříšek, popruhů či pěny z madel i rukojetí po polycyklických aromatických uhlovodících (PAH), ftalátech, zpomalovačích hoření a chlorovaných parafínech. Většina nálezů nežádoucích látek se nenacházela v materiálech v dosahu dítěte, ale na místech, jichž se dotýkají dospělí. Vyšší obsah polycyklických aromatických uhlovodíků laboratoř zjistila v rukojetích u čtyř kočárků, v jednom případě rukojeť obsahovala také chlorované parafíny. V odebraných vzorcích z prostoru pro dítě u tří kočárků testy odhalily přítomnost polycyklických aromatických uhlovodíků a v jednom případě i ftaláty. V žádném z případů však nešlo o vyloženě alarmující nálezy. I výrobky se sníženým hodnocením za nežádoucí látky nemusejí být zdraví nebo dokonce životu přímo nebezpečné. „Zastáváme však názor, že pokud nejsou rizikové chemické složky v daných produktech nezbytné, výrobci by se jim měli vyhýbat,“ podotkla Hoffmannová.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky DTest, kočárky, kočárky pro dvojčata, test, kočárek, dvojčata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než polovina testovaných kočárků pro dvojčata není bezpečná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.