Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oblast s intenzivním odlovem divočáků se kvůli africkému moru výrazně zvětšuje

Až na pětinásobek se rozšířila oblast s intenzivním odlovem prasat divokých. Státní veterinární správa (SVS) společně s ministerstvem zemědělství tak rozhodla s ohledem na stále pokračující šíření afrického moru prasat (AMP) v Polsku.

Doposud byly za nejrizikovější oblasti považovány Frýdlantský a Šluknovský výběžek. Oblast intenzivního odlovu zde byla vyhlášena loni v listopadu po jednání nákazové komise. Nyní se oblast rozšiřuje dále na východ. Zasahuje tak do Královehradeckého, Pardubického, Olomouckého nebo Moravskoslezského kraje. „Ve vnitrozemí vymezují oblast silnice pokračující od Liberce přes Železný Brod až po a Frýdlant nad Ostravicí a hraniční přechod se Slovenskem Bílá – Klokočov,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček

Myslivci v kraji odlovili tisíce divočáků. Riziko v podobě afrického moru zůstává

Africký mor prasat (AMP) zatím zřejmě nepronikl za české hranice. Riziko zavlečení nebezpečné nemoci ale zůstává. Ve vytyčeném pásmu tak i nadále probíhá intenzivní lov prasat divokých.

Rozloha oblasti s intenzivním odlovem prasat divokých se z 1400 km² nyní rozšířila na zhruba 7200 km². Pásmo by mělo zabránit proniknutí AMS do vnitrozemí.

Nová oblast, kde myslivci dostanou 2 000 korun za každý zastřelený kus divokého prasete a 3 000 korun za nálezné, byla vyhlášena s platností od začátku prosince. Důvodem je zhoršující se situace za polskými hranicemi. „Hlavním impulsem k rozšíření oblasti s intenzivním odlovem jsou aktuální případy hlášené z polského vnitrozemí, které svědčí o šíření afrického moru prasat napříč polským územím,“ komentoval Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS.

Africký mor prasat se i nadále blíží k českým hranicím

Africký mor prasat (AMP) i nadále postupuje k českým hranicím. V Polsku bylo závažné onemocnění zaznamenáno jen 14 kilometrů od českých hranic. Novináře o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Jen na území Libereckého kraje odlovili myslivci od loňského listopadu přes 2 400 divočáků a oznámili nález zhruba pěti desítek uhynulých prasat. V celé oblasti s intenzivním odlovem pak myslivci zastřelili přes 5 175 kusů prasat divokých a nahlásili okolo 146 uhynulých kusů.

Mor může znamenat pro populaci prasat zkázu

Ministr zemědělství Miroslav Toman vyzval všechny myslivce, aby se do intenzivního odlovu zapojili. „Je nesmírně důležité snížit co nejvíce populaci divokých prasat, bez toho nedokážeme případnému šíření nemoci efektivně čelit,“ uvedl. Podle Tomana je současný odstřel klíčový pro ochránění populace prasat, kterou by mohl mor zcela zdecimovat.

„Veřejnost by měla sledovat informace o pořádaných naháňkách. Současně také dodržovat určitá pravidla při pohybu v lesích,“ upozornil Liberecký kraj na sociálních sítích. Lidé by v lesích neměli odhazovat zbytky potravin, ani záměrně krmit prasata na okrjaích lesa. Pokud při procházce najdou lidé uhynulého divočáka, měli by nález okamžitě ohlásit myslivcům, příslušné obci nebo Krajské veterinární správě. 

I nadále platí doporučení, že by lidé měli omezit vycházky do lesa, případně po návratu alespoň vyprat vše, co měli na sobě. Nákazu totiž nemusí přenášet pouze zvířata, ale také lidé prostřednictvím špatně ošetřených potravin z lesa nebo právě na šatech. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Paul Henri/Pixabay

Štítky Polsko, Německo, chov, zdraví, příroda, správa, prasata, Liberecký, divoké prase, Státní veterinární správa České republiky, myslivost, les, Ministerstvo zemědělství České republiky, Miroslav Toman, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Oblast s intenzivním odlovem divočáků se kvůli africkému moru výrazně zvětšuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.