Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V kraji přibývají testovací místa. Nové je u harcovských kolejí nebo u sportovní haly v Jablonci

V Libereckém kraji rostou kapacity testování, otevírají se nová odběrová místa. Včera se otevřelo testovací místo v areálu vysokoškolských kolejí v Liberci.

Nově se testuje také u sportovní haly v Jablonci nad Nisou, v Turnově v Maškově zahradě, od minulého týdne fungují také dvě nová místa v České Lípě, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman Martin Půta.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera se podařilo zvýšit kapacity testování. „Na PCR test nařízený praktickým lékařem nebo hygieniky se aktuálně čeká dva až tři dny," řekl. Díky nákupu nových přístrojů se podle něj podařilo zvýšit kapacity laboratoří nemocnic v kraji na 2500 testů denně, dalších až 1500 mohou zpracovat soukromé laboratoře. Zvýšit kapacitu by měla ještě nemocnice v České Lípě, která podle hejtmana čeká na dodávku přístroje.

V kraji přibylo přes osm tisíc nově nakažených, je to nejvíc za celou dobu pandemie

V Libereckém kraji za poslední týden přibylo 8175 nově potvrzených případů koronaviru, což je nejvíc za dobu pandemie. Maximem bylo dosud 4800 nakažených ze začátku loňského března. Před týdnem přibylo 4716 nakažených. Vyplývá to z dat na webu...

Nakažených v regionu stále přibývá

Nakažených v Libereckém kraji dál rychle přibývá, dominantními ohnisky jsou školy. Reprodukční číslo pro Liberecký kraj se sice snížilo z 1,88 na 1,49, stále to ale znamená, že deset lidí nakazí dalších 15 lidí, a tedy další nárůst počtu nemocných. Na dotaz ČTK to řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Loosová, podle které má Liberecký kraj vrchol nemocnosti ještě před sebou. Nejvíc nakažených v přepočtu na obyvatele je podle ní v okrese Semily, zejména na Turnovsku a Jilemnicku.

Situace podle Loosové není dobrá, zatímco minulé týdny bylo nejvíce nakažených ve věkové skupině od 15 do 19 let, teď k nim přibyly i děti mladší - od deseti do 14 let. „Zaznamenali jsme 1211 pozitivních žáků a sto zaměstnanců ze školských zařízení," doplnila Loosová. Počty nakažených ve školách se tak prakticky zdvojnásobily, před týdnem bylo 612 nakažených žáků a 56 pracovníků škol. Karantény se podle hygieničky dotkly 177 tříd, uzavřít museli šest tříd a čtyři celé školy.

Podle údajů z ministerstva zdravotnictví (MZ) přibylo za posledních sedm dní v kraji 9424 nových případů nákazy koronavirem, to je o dvě třetiny víc než za předcházející týden, kdy bylo nově nakažených 5684. V kraji tak za poslední týden přibylo 2130 nových případů v přepočtu na 100.000 obyvatel. Nejhůř je na tom Semilsko s více než 2399 nakaženými na 100 000 obyvatel, nejlépe je na tom z tohoto pohledu Českolipsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na obyvatele 2062 nových případů.

Varianta omikron v kraji dominuje. Laboratoře ji potvrdily u většiny vzorků

Koronavirová varianta omikron v Libereckém kraji dominuje, laboratoře ji prokázaly u většiny vzorků. Delta se v posledních dnech ukázala jen ve dvou případech. Ještě před dvěma týdny bylo omikronu zhruba 40 procent.

Znovu se zhoršuje i situace v nemocnicích, méně je ale covidových pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. V nemocnicích se dnes ráno starali o 112 pacientů s koronavirem, z toho 15 jich leželo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Před týdnem bylo hospitalizovaných s koronavirem 97, ve vážném stavu ale bylo 25 z nich. Komplikacím spojeným s koronavirem podlehlo od začátku pandemie v kraji 1473 lidí, z toho deset za poslední týden.

I když covidových pacientů přibylo jen mírně, nemocnice musí podle Půty znovu omezovat plánované operace. Důvodem je zvýšený počet zdravotníků, kteří jsou v izolaci nebo karanténě, nebo se musí starat doma o děti. Chybí tak desítky lidí. „Myslíme si že to ještě jeden dva týdny potrvá. Naopak veřejnou dopravu jsme zatím omezovat nemuseli," dodal Půta. Kraj je ale podle něj připraven v případě potřeby přejít stejně jako to udělaly jiné kraje na prázdninový režim s tím, že by zachoval vybrané školní spoje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky správa, koronavirus, nemocnice, Liberecký, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Liberec, Martin Půta, COVID-19, Vladimír Richter, Česká Lípa, pacient, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji přibývají testovací místa. Nové je u harcovských kolejí nebo u sportovní haly v Jablonci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.