Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Posezení i šest stromů. Spodní část Moskevské ulice se na jaře promění

Ještě během května a června projde proměnou spodní část liberecké Moskevské ulice. V lokalitě před kavárnou My Café bude vysázeno šest stromů a vznikne tu i posezení. Hotovo má být do poloviny června.

V Moskevské tak vznikne malé stromořadí, radnice zde nechá vysázet šest muchovníků. Ty doplní mola na posezení. „Zadali jsme zakázku společnosti, která do konce května zajistí výsadbu a do poloviny června vyhotovit celé architektonické provedení a mobiliář,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Podle něj už v místě kdysi rostly lípy, ty ale uhynuly. Nově tak budou stromy vysázeny do speciálního strukturálního substrátu. „To je směs drceného kameniva s biouhlem. Jedná se o stejný „švédský“ systém, který byl použit u platanů před Domem kultury v Jánské ulici. To je systém, kdy je stromům vytvořen dostatečný prokořenitelný prostor,“ upřesnila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Kácení v Zahradě vzpomínek. Stromy jsou pryč, areál projde obnovou

Těžké rozhodnutí měla před sebou liberecká radnice. Starat se o stromy v Zahradě vzpomínek v Budyšínské ulici, které byly po zásazích v minulých letech ve špatném stavu, nebo celý areál kompletně obnovit? Po diskuzích s odborníky zvítězila druhá...

Součástí akce je i vytvoření trvalkových záhonů a dodání a instalace mobiliáře, tedy lavic, košů a stojanů na kola. „I v ulici Moskevská tak vznikne něco co více ochraňuje klima a ochlazuje ulice města,“ dodal primátor.

Proměna spodní části Moskevské má být hotová v polovině června, město za ní zaplatí přes milion korun.

Stav městské zeleně v minulosti opakovaně kritizovala opozice. Podle opozičního zastupitele Ondřeje Petrovského (Změna pro Liberec) je sice každá výsadba v centru prospěšná, celková starost o zeleň v Liberci ale plně nefunguje. „Celkově je zeleň ve městě značně podfinancovaná a kvůli tomu i výrazně omezena péče o ni. Chápu, že se vedení města potřebuje pochlubit, alespoň nějakým menším projektem, ale na systémovou péči ji prostě nestačí síly. To je vidět na každém kroku,“ řekl již dříve Petrovský.

V poslední době opozice kritizovala například kácení v Zahradě vzpomínek, tam podle vyjádření radnice město přikročilo ke kácení po dohodě s odborníky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář architektury města

Štítky moskevská, Liberec, stromy, posezení, radnice, strom, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posezení i šest stromů. Spodní část Moskevské ulice se na jaře promění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.