Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejstarší zmínka o Liberci je 670 let stará. Kopie listiny je vystavena na radnici

Z roku 1352 pochází listina, na které je poprvé zmíněn Liberec. Její kopii nyní mohou vidět i Liberečané, protože je vystavena v jedné z vitrín historické radnice.

Listina Liberec uvádí jako Reychinberch, jde o seznam měst platících desátek církvi, který byl tehdy dva groše. Dokument si resort kultury a cestovního ruchu vypůjčil z Archívu Metropolitní kapituly, a to na pouhé čtyři měsíce.

„Konkrétní listinu zatím vidělo jen nemnoho historiků, veřejnost nikoli. Samozřejmě neumíme dovézt originál, ale krátkodobé vystavení věrohodné kopie se nám nakonec zajistit podařilo,“ vysvětlil v tiskové zprávě náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

V roce 1352, kdy byla listina vystavena, byl Liberec jen velmi malou osadou na cestě do Žitavy, byl součástí žitavského děkanátu a poplatek desátku se počítal na půlrok.

Listina je vystavená v druhém patře historické radnice v jedné z vitrín. Po ukončení výpůjční doby musí město kopii vrátit kapitulnímu archivu. „Najít slovo Reychinberch v takřka strojovém soupisu více než 50 dalších osad je ale docela slušný kvíz. Poradím jen, aby se zájemci zaměřili na pravý sloupec,“ dodal Langr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Liberec, první zmínka, listina, radnice, Reychinberch, Ivan Langr, kultura, cestovní ruch, Žitava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší zmínka o Liberci je 670 let stará. Kopie listiny je vystavena na radnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.