Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajští hasiči mají nové kynologické vozidlo. Pomůže při záchranných akcích i výcviku

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje má ve svém vozovém parku nový přírůstek – speciální vozidlo určené pro Kynologickou záchrannou skupinu. Bude přepravovat psy, kynology i vybavení k zásahům a na výcvik.

Hasiči převzali nový vůz 27. září. Jedná se o první vozidlo tohoto typu, které HZS LK ve svém vozovém parku má. Sloužit bude kynologické záchranné skupině, která zasahuje například při vyhledávání v sutinách, plošném hledání pohřešovaných osob i při pátracích akcích ve spolupráci s Policií ČR. Informovala o tom v tiskové zprávě Jaroslava Benešová z HZS LK. 

Náklady za vozidlo celkem činily 1 588 032 korun. Pořízení bylo možné díky finanční podpoře Libereckého kraje, který poskytl 500 000 korun a také díky příspěvku dalších soukromých subjektů.

Pes je hlavně parťák, říká hasič a kynolog Václav Vančura. Letos přivezl bronz z mistrovství světa v mushingu

Václav Vančura, hasič z Tanvaldu a kynolog, se věnuje vyhledávání v sutinách se psy a také mushingu, tj. sportu se psím spřežením. Působí též jako instruktor kynologické záchranařiny. Letos přivezl se svou psí smečkou bronzovou medaili z...

„Speciální kynologické vozidlo Ford Transit bude dislokované na stanici Turnov, nahradí tak staré vozidlo Renault Master z roku 2004. Nově pořízené kynologické vozidlo je šestimístné, v úpravě 4x4 pro přesuny v těžkém terénu, pro přepravu až 4 psů – v zadní části se nachází čtyři boxy pro bezpečnou přepravu psů,“ uvedla Benešová. 

Přepravní boxy lze vyjmout, jsou z lehkých materiálů a tudíž je snadná i údržba. „K uživatelům nového vozu budou patřit zejména kynologové HZS LK – nstržm. Václav Vančura ze stanice Tanvald a mjr. Pavel Viták, vedoucí pracoviště IZS v Semilech a jejich psi – Harry Fin Chlupaté štěstí, Bella a Swix. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje tímto děkuje za finanční podporu všem dárcům, kteří na pořízení speciálního vozu přispěli,“ doplnila Benešová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Liberecký kraj, hasiči, kynologie, záchrana, pes, Hasičský záchranný sbor, Policie České republiky, Václav Vančura, Swix, Ford Transit, Turnov, Renault Master

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští hasiči mají nové kynologické vozidlo. Pomůže při záchranných akcích i výcviku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.