Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec našel místo pro kompostárnu. Vzniknout má v Chotyni

Nová liberecká kompostárna nakonec nebude v Liberci, ale ve dvacet kilometrů vzdálené Chotyni. Takový je alespoň plán vedení města. Vznikne na pozemcích bývalé skládky, které Liberec dosud vlastní. Výhodou podle náměstka primátora Jiřího Janďourka (Starostové pro LK) je, že na místě se nebude muset stavět žádná hala a kompostárnu budou moci využívat i okolní obce.

„Výhodou této lokality je, že je umístěna v blízké dojezdové vzdálenosti od Liberce a zařízení by mohly využívat i okolní obce. Dále díky vzdálené poloze od zastavěné části obce Chotyně se nabízí možnost realizace otevřených zakládek, a tím by odpadla nutnost výstavby uzavřené haly s nuceným odtahem přes biofiltr,“ upřesnil náměstek Jiří Janďourek.

Kompostárna přitom měla původně vzniknout u čističky odpadních vod v Liberci, minulé vedení města mělo připravený projekt, ten ale současné vedení stoplo a začalo přepracovávat. Na konci volebního období ale přišla další změna, místo kompostárny bude bioplynová stanice a pro kompostárnu se hledaly nové pozemky. Ty město našlo u Chotyně.

„Oba projekty, jak příprava výstavby bioplynové stanice, tak výstavba kompostárny, by si neměly konkurovat a mohou být připravovány souběžně.  Jednalo by se o výstavbu sběrného dvora a kompostárny na pozemcích, které město Liberec vlastní nejenom ve svém katastru, tedy v Růžodole, ale také v Chotyni a Grabštejně,“ dodal Janďourek.

Na pozemcích u Chotyně původně bývala skládka komunálního odpadu, která je v současné době po vyčerpání kapacity uzavřena a rekultivována. Radnice už si předběžně nechala vypracovat investiční záměr revitalizace areálu bývalé skládky odpadů na areál pro nakládání s bioodpady. „Kapacita zařízení by byla až 50 tisíc tun odpadu ročně,“ dodala mluvčí radnice Jana Kodymová.

V současné době město biologicky rozložitelný odpad vybírá přes takzvané hnědé popelnice nebo ve sběrných dvorech a pak jej vozí až do Mimoně. Jenže biologicky rozložitelný odpad bioplynová stanice nemůže zpracovávat, proto se hledalo místo na kompostárnu. „V  bioplynové  stanici by  se  převážně  zpracovával gastroodpad a případně rozložitelné kaly, proto navrhujeme náhradní řešení umístění kompostárny do jiné lokality,“ uzavřel náměstek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kompost, kompostárna, bioplyn, bioodpad, liberec, chotyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec našel místo pro kompostárnu. Vzniknout má v Chotyni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.