Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školní rok se blíží. Stále není jasné, kolik ukrajinských dětí do škol nastoupí

Města v Libereckém kraji řeší, kolik ukrajinských dětí nastoupí 1. září do českých škol. Jedná se především o liberecké a jablonecké mateřské, základní a střední školy. Problémem však nejsou kapacity, ale přihlášky.

V Libereckém kraji není zatím jasné, kolik ukrajinských dětí nastoupí 1. září do mateřských, základních a středních škol. V červenci jich bylo v kraji přihlášeno 2 390, stále se ale hlásí další, jiné naopak odjely. Podle předběžných odhadů by ale kapacity základních a středních škol měly pro zájemce stačit, někde jsou připraveni kapacitu v případě potřeby navýšit. O něco horší je to s místy pro předškoláky, kde už před uprchlickou krizí místa pro děti často chyběla.

Podle náměstka libereckého primátora pro školství Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) je to stále velký otazník. „Máme nějakých pět set šedesát dětí zapsaných ke konci června, ale ta čísla budou 1. září úplně jiná, to jsem si naprosto jist - část dětí už tady nebude přítomných a nově dorazí děti, které k zápisu dorazit nemohly, buď proto, že tu nebyly nebo zapomněly, nebo nemohly. Teď ještě probíhají v rámci poradny diagnostické dny, kde budou děti, které ještě nejsou dostatečně zralé, buď přeřazeny do přípravné třídy, nebo zpátky do mateřské školy," dodal Langr.

V krajském městě nechtějí podle Langra otevírat speciální třídy pro ukrajinské školáky. „Chceme je začleňovat do běžných tříd, jinak to nemá smysl, začlenění nebudou a budeme tady vytvářet druhořadou skupinu dětí, což si ty děti samy o sobě nezaslouží," doplnil primátorův náměstek.

Kolik dětí do mateřinek a základních škol nastoupí, nevědí zatím ani v sousedním Jablonci nad Nisou. „Do prázdnin se do základních škol přihlásilo a průběžně docházelo sto třicet dětí, nyní jich je pro nový školní rok už sto padesát a ještě dalších zhruba dvacet žádostí má vedoucí oddělení školství na stole. Pro předškoláky je připraveno pracoviště MŠ Montessori v Jiráskově ulici, kde byla dříve adaptační skupina pro čtyřicet dětí a zhruba dvacet žádostí ještě dorazilo. Přednost mají předškoláci, kteří musí poslední ročník školky navštěvovat povinně," řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Počty školáků a předškoláků se podle mluvčí jablonecké radnice každý den mění. „Některé děti nebyly u zápisu, protože se rodiče domnívali, že se během prázdnin vrátí na Ukrajinu. Některé děti se vrátily, ale rodiče neposlali odhlášku. Takže vše se bude řešit ještě v prvním zářijovém týdnu a správná čísla budeme mít zřejmě na konci září," dodala Fričová. Školy i mateřinky v Jablonci jsou podle ní na hranici svých kapacit.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik Ministerstva vnitra ČR žilo v kraji na konci ledna 8 313 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. Od té doby ale získalo pobyt v kraji dalších bezmála 16 000 Ukrajinců, a jejich počet se téměř ztrojnásobil. Na konci července jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 24 290. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku, většina nově příchozích jsou ženy a děti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, školy, správa, boje, Liberecký, Liberec, Jablonec, Liberecký kraj, střední škola, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní rok se blíží. Stále není jasné, kolik ukrajinských dětí do škol nastoupí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.