Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud v Liberci po dvou letech opět otevře kauzu, v níž je obžalován i hejtman Půta

Krajský soud v Liberci ve čtvrtek po dvou letech opět otevře korupční kauzu, v níž je obžalován i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro liberecký kraj). Podle obžaloby přijal v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Maří Magdaleny v Liberci úplatek v řádech statisíců a zneužil pravomoc veřejného činitele. Půta obvinění od začátku odmítá.

Hejtman s dalšími 11 lidmi a čtyřmi firmami čelil obžalobě v korupční kauze spojené se dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Kromě Půty jsou obžalováni dva bývalí pracovníci liberecké pobočky ROP Severovýchod, žadatelé o dotaci i pracovníci stavebních firem. Obžaloba je viní z šesti trestných činů, za něž jim hrozí tresty od pěti do 12 let. Všechny obžalované koncem května 2020 nepravomocně osvobodil liberecký soud, vrchní soud ale v listopadu téhož roku jeho verdikt zrušil. Jedním z podstatných důvodů bylo to, že krajský soud jako důkaz neuznal odposlechy obžalovaných. Vrchní soud rozhodl, že je v potaz musí brát. Odposlechy patří mezi stěžejní důkazy.

Případem se zabývá nově složený senát. Věc byla po odchodu soudce Petra Neumanna do důchodu přidělena soudci Pavlu Pachnerovi, který je také novým předsedou senátu. Očekává se, že kvůli změně složení senátu bude potřeba znovu vyslechnout všechny obžalované, svědky, znalce, přehrát odposlechy a přečíst listinné důkazy. Líčení jsou nařízená dopředu na pět měsíců. Pokud budou všechna, jednat se bude ve 20 dnech v červnu, srpnu, září a říjnu. Spis má 31.000 listů.

Stěžejní část případu souvisí s téměř dokončenou opravou kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. Podle obžaloby bylo výběrové řízení zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená o 17 až 24 milionů. Podle obžaloby právě pracovníci Metrostavu nabízeli úplatek hejtmanovi, aby jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistil zachování rekonstrukce kostela v dotačním programu a také změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav. Půta to od počátku popírá a je přesvědčený, že v obžalobě nejsou vůči němu žádné důkazy.

Druhá část kauzy s hejtmanem spojená není. Týká se podezření z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů, tento projekt GEPO nakonec vůbec nerealizovalo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, soud, správa, Liberec, korupce, hejtman, půta, Metrostav, Martin Půta, kostel, Marie Magdalena, projekt, Starostové pro Liberecký kraj, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci po dvou letech opět otevře kauzu, v níž je obžalován i hejtman Půta  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.