Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablonec spouští re-use centrum. Peníze z prodeje půjdou na zeleň a hřiště

V pondělí 3. ledna otevře město Jablonec nad Nisou re-use centrum ve sběrném dvoře ve Smetanově ulici. Peníze z prodeje odložených věcí využije na obnovu zeleně, parků a dětských hřišť.

Věci, které sem lidé odloží, město bude dále prodávat za symbolickou cenu. „Hlavní myšlenkou provozu centra je opětovné využití starých, ale stále funkčních předmětů,“ přiblížil náměstek primátora Milan Kouřil. Do re-use centra mohou lidé bezúplatně odložit například staré obrazy a rámy, knihy, časopisy, hračky nebo sportovní vybavení. Naopak drobnou elektroniku nebo čalouněný nábytek sem Jablonečané odevzdat nemohou.

Věci, které někteří lidé již nevyužijí, mohou být použitelné pro jiné. V re-use centru si je mohou lidé zakoupit za symbolickou cenu. „Tímto způsobem se prodlouží životní cyklus věcí, které by jinak skončily jako odpad v popelnici, ve sběrném dvoře či na skládce,“ komentoval Kouřil.

Co někdo nepotřebuje, může se hodit jinému. Chrastava otevře RE-USE centrum

Už příští středu se v Chrastavě otevře RE-USE centrum, které bude v bazarovém prodeji nabízet použité věci, které již původní majitelé nevyužijí.

Ceny budou opravdu symbolické

„Nacenění jednotlivých předmětů se bude provádět dle produktových skupin s tím, že u drobných předmětů, jako jsou například hrnky, knihy, příbory a drobné hračky, bude částka stanovená na deset korun, u kvalitních a zachovalých předmětů, jako jsou třeba kola nebo kočárky bude cena 200 korun," uvedla již dříve Barbora Šnytrová ze správy místního hospodářství města. Výtěžek z prodeje půjde do veřejné sbírky. Z té bude město hradit například údržbu veřejní zeleně, obnovu parků nebo údržbu herních prvků na dětských hřištích. 

Do jabloneckého re-use centra mohou lidé odevzdat nádobí, hrnce, plechy na pečení, talíře, nože, dále drobný nábytek jako židle, stoly, skříňky nebo obrazy a jejich rámy, vázy, květináče, mechanické domácí spotřebiče, hračky, sportovní vybavení a mediální produkty j do ako CD, DVD, knihy, časopisy, pohlednice a další.

Re-use centrum ve Smetanově ulici bude otevřeno každý všední den v čase od 8 do 17 hodin. V sobotu pak od 8 do 14 hodin. Mimo toto místo ale mohou lidé odevzdat věci do re-use centra také na překladišti v Proseči.

Ohodnoť článek

Foto Město Jablonec

Štítky Jablonecko, odpady, správa, Jablonec, re-use, Jablonec nad Nisou, kniha, hračka, Milan Kouřil, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jablonec spouští re-use centrum. Peníze z prodeje půjdou na zeleň a hřiště  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.