Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Regionální surovinová politika Libereckého kraje nepočítá s těžbou nerostů na Rádle

Liberecký kraj nesouhlasí s případnou těžbou kamene v Rádle na Jablonecku, proti záměru se už v březnu postavila zastupitelstva v Jablonci nad Nisou, Rádle i nedalekém Rychnově u Jablonce. Důvodem odmítavého stanoviska jsou dopady na životní prostředí, ohrožení zdrojů pitné vody i omezení možností rekreace v oblasti a provozu na cyklostezce Odra-Nisa. S těžbou navíc nepočítá ani surovinová politika, kterou krajské zastupitelstvo schválilo 29. března.

Regionální surovinová politika je podle hejtmana Martina Půty jedinou cestou, jak může kraj těžbu na svém území ovlivnit. „Na druhou stranu má každý vlastník pozemku možnost prozkoumat, jestli tam není nějaké nerostné bohatství, vždy je ale třeba zvažovat dopady na okolí. My bereme vážně pozici Jablonce, Rychnova a Rádla, usnesení rady kraje je především vyjádřením rady kraje, že za jejich stanovisky stojíme," dodal hejtman.

Jablonečtí zastupitelé se postavili proti průzkumu a těžbě kamene v Rádle. Ohrozilo by to životní prostředí

Zastupitelé v Jablonci nad Nisou se postavili proti ložiskovému průzkumu nedaleko Rádla a nesouhlasí ani s případnou těžbou kamene v této oblasti. Lom v lokalitě Hradešín by ohrozil zdroje pitné vody pro obyvatele Dobré Vody, ale také pro...

Aktuální dokument Regionální surovinové politky Libereckého kraje schválilo zastupitelstvo 29. března. Lokalita Hradešín v něm není zařazena jakožto předpokládaný zdroj a ložisko nerostných surovin, v navrhovaném období do roku 2030 se s těžbou nepočítá, informoval v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. 

„Libereckému kraji kromě toho ani nejsou známy výsledky proběhnutého geologického průzkumu a nebyl mu představen žádný záměr budoucí těžby, který by kvantifikoval její rozsah, dobu těžby a možné vlivy na životní prostředí a zdraví obyvatel. V případě záměru těžby stavebního kamene bude probíhat posouzení dopadů těžby na životní prostředí a v rámci tohoto posouzení vyjádří Liberecký kraj svůj postoj s ohledem na konkrétní parametry záměru,“ řekl krajský radní pro životní prostředí Václav Židek.

O průzkumu se nic nevědělo

Na ložiskový průzkum v blízkosti Rádla upozornili na počátku letošního roku místní obyvatelé, když v lese jen pár set metrů od zástavby začaly vrtné soupravy a těžká technika sondovat zásoby kamene pro společnost České štěrkopísky Praha. Na Obecním úřadu v Rádle ani na Magistrátu v sousedním Jablonci nad Nisou, který je orgánem státní správy lesů, o tom ale nic nevěděli.

Podle mluvčího společnosti České štěrkopísky Petra Duška není pravda, že průzkumné vrty se uskutečňovaly bez ohlášení. Průzkumné vrty provádějí podle něj těžební společnosti zcela běžně na mnoha místech po celé republice.

Zkoumaný prostor leží v území s vyšší ochranou přírody, patří Lesům ČR, které uzavřely s firmou České štěrkopísky smlouvu pro ložiskový průzkum – na sedm vrtů s hloubkou od 30 do 80 metrů o konečném průměru 76 milimetrů provedených do konce listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavebniny, ekologie, správa, Rádlo, Liberecký, těžba, Liberecký kraj, politika, Jablonec nad Nisou, životní prostředí, okres Jablonec nad Nisou, Martin Půta, Lesy České republiky, České štěrkopísky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regionální surovinová politika Libereckého kraje nepočítá s těžbou nerostů na Rádle  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.