Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Další téměř tři desítky vězňů z Rýnovic se vyučily v obrábění kovů. Díky tomu mohou snáze najít zaměstnání

Obráběčem kovů se v jablonecké věznici Rýnovice vyučilo dalších 27 vězňů, prvních 19 skládalo písemné, ústní i praktické zkoušky už v pátek, v pondělí se před komisi postavilo dalších osm učňů. Všichni zkoušky zvládli, další dva učni z tohoto ročníku půjdou ke zkouškám na podzim.

Učiliště je v jablonecké věznici od roku 1983, za bezmála 40 let už se tu obráběčem kovů vyučilo přes 1000 vězňů. Ukončení oboru je šancí získat práci po propuštění, ale i ve věznici. „Mám za sebou zkoušky a chtěl bych získat pracovní zařazení, trest mám ještě dlouhý, tak bych chtěl smysluplně využít ten čas," řekl David Svoboda, který se původně vyučil kuchařem a číšníkem. „Nikdy jsem se tomu ale nevěnoval, venku jsem si už dřív přes úřad práce udělal svářečský kurz," dodal. To Roman Kopecký doufá, že mu čerstvý výuční list pomůže najít práci, už za dva týdny ho z výkonu trestu propustí. „Chtěl bych jít pracovat tady v Jablonci do TRW," řekl.

Do učiliště s mohou hlásit vězni z celé země. „Přijímací zkoušky dělat nemusí, my ale zhodnotíme rizikové faktory," doplnil zástupce ředitele věznice Petr Wendler. Po absolvování tříletého učebního oboru získají výuční list a díky tomu mají po skončení trestu větší šanci najít práci, což snižuje recidivu. „Jakmile ten člověk nastoupí do nějakého zaměstnání, je finančně gramotný, dokáže s těmi penězi hospodařit, tak nemá potřebu páchat další trestnou činnost," řekl Wendler.

Využití času i šance na trhu práce

Zájemců o výuční list je podle mistra odborného výcviku Jiřího Valtra mezi vězni dost, jejich motivace je různá. Někteří chtějí získat nějaké vzdělání, jiní zvýšit své šance na trhu práce po propuštění, pro některé je to jen způsob, jak smysluplně využít čas za mřížemi. Ve věznicích už podle Valtra o oboru vězni vědí a hlásí se sami, některé oslovují s nabídkou zaměstnanci věznic. „Kvalita těch učňů je podobná jako venku, někteří jsou zruční, někteří zjistí, že zruční nejsou, a někteří jsou i překvapeni, jak jsou zruční," poznamenal Valtr.

O obráběče a frézaře je na trhu práce velký zájem, absolventi učebního oboru v rýnovické věznici mají navíc od loňského roku možnost pokračovat ještě v nástavbovém ročním kurzu, kde se naučí programovat CNC obráběcí stroje a pracovat na nich. Podmínkou přijetí do tohoto kurzu je podle mistra odborného výcviku Zbyňka Kašpara vyučení v oboru. „Aby už měli základní znalosti z obrábění kovů, abychom je nemuseli učit základní věci, aby věděli jaké druhy materiálu máme, aby už poznali nástroje," doplnil. Do kurzu mohou přijmout 12 vězňů, zájem je podle Kašpara ale větší.

Podle Wendlera mohou vězni v českých věznicích studovat i maturitní obory, nebo dokonce získat vysokoškolský diplom.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, věznice, školy, zaměstnanost, Jablonec nad Nisou, kovy, Rýnovice, trh práce, David Svoboda, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další téměř tři desítky vězňů z Rýnovic se vyučily v obrábění kovů. Díky tomu mohou snáze najít zaměstnání  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.