Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Experti na ochranu přírody z celého světa navštíví Jizerky a Krkonoše

Do Jizerských hor a Krkonoš tento týden dorazí experti z chráněných území celého světa. Navštíví světově unikátní krkonošskou tundru a také Jizerskohorské bučiny, které jsou pro svou výjimečnost součástí Světového dědictví UNESCO.

Setkání se zúčastní téměř třicítka expertů z různých zemí, například z Jižní Korey, Malajsie, Austrálie, Jihoafrické republiky, Kanady či Finska. V rámci návštěvy budou diskutovat mimo jiné o tom, jak dál postupovat v ochraně přírody v globálním i národním měřítku. Obdobné setkání se koná již podvanácté, poslední se uskutečnilo v roce 2019 v Austrálii a je tedy prvním setkáním představitelů světové ochrany přírody po pandemii COVID-19.

Česká republika se na chvíli stává doslova centrem světové ochrany přírody. Je trochu symbolické, že se potkáváme v době, kdy celá Evropa čeká na to, jak dopadne hlasování Evropského parlamentu o obnově přírody. V České republice si zvýšenou ochranu zaslouží hned několik míst. Vedle často zmiňovaného Křivoklátska, soutoku Moravy a Dyje či Krušných hor je na místě zvážit, zda do budoucna nerozšířit Krkonošský národní park o nejhodnotnější část Jizerských hor. Parametry na to bezesporu má. Na příkladu Jizerskohorských bučin, které jsou zapsány na seznam Světového dědictví UNESCO, je vidět, že i střední Evropa má stále cennou přírodu, “ konstatuje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Je pro nás ctí a velkou radostí, že můžeme špičkové zahraniční kolegy provést naším nejstarším národním parkem. Na něm se totiž dá dobře ukázat, čemu nejen tuzemská ochrana přírody v současné době čelí. V Krkonoších je problémem extrémní návštěvnost některých míst a také postupující klimatická změna, která ohrožuje zdejší unikátní tundru,“ konstatuje ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jizerky.cz

Štítky experti, ochrana přírody, Jizerské hory, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti na ochranu přírody z celého světa navštíví Jizerky a Krkonoše  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.