Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stavba Centra urgentní medicíny v nemocnici postoupila. Objevují se obrysy parkovacího domu

Stavba Centra urgentní medicíny (CUM) v areálu liberecké nemocnice opět pokročila. Stavebníci hloubí jámu pro energokanál a již začíná vyrůstat parkovací dům, který je prvním z objektů, který bude postaven. I nadále v rámci výstavby provádí také odstřely malého rozsahu.

K dnešnímu dni bylo vytěženo z prostor budoucího Centra urgentní medicíny 400 tisíc kubíků horniny, z toho je 5 tisíc kubíků jen skály, která se rozpojovala trhavinami. Stavitelé si také museli poradit s podzemními chodbami, které jsou pod celým areálem nemocnice. Ty musí částečně ustoupit nové stavbě.

Část chodeb, která je určena k likvidaci, se musela vyplnit popílko-cementovou směsí, aby nedošlo k nějaké statické poruše či proboření strojů do podzemí,“ popsal hlavní inženýr stavby Petr Šmakal.

Chodby určené k likvidaci byly odděleny od zbytku, který zůstane zachován. Chodby připomínají podzemní tunely, a pohodlně jimi projde dospělý člověk, slouží jako kolektory pro vedení vnitroareálových inženýrských sítí. Historicky byly pravděpodobně budovány jako vojenský kryt. Nový kolektor pak bude s historickými chodbami spojen na dvou místech a budou společně tvořit nový systém. Uloženy v nich budou rozvody vnitroareálových sítí. Inženýrské sítě jsou nyní v náhradních přeložkách a po dostavbě kolektoru budou umístěny do země.

Rýsuje se už i místo, kudy povede chodba mezi pavilonem D a novým objektem CUM. „Původní stávající energocentrum je zatím plně funkční, ale je určené k demolici. Ale ta bude zahájena až po dobudování kolektoru a nového energocentra a zprovoznění veškerých sítí,“ doplnil stavbyvedoucí Ondřej Jandejsek. Až se toto odehraje, začne se s výstavbou druhé budovy CUM.

Hotová je aktuálně i část základů parkovacího domu, v jehož podzemní části má být právě energocentrum. „Nejsme tedy už pouze jáma, ale jsme stavba,“ podotkl Šmakal. Obloukové nároží nového parkovacího domu je již patrné u Husovy ulice. Jde o část, kde nebude podzemní podlaží. „V této části se muselo dělat hlubinné, velkoprofilové zakládání objektů, a přitom zároveň o sto metrů dál nejde toto hlubinné zakládání použít, protože je tam skála a musí se rozpojovat stávající zemina střílením,“ poznamenal Jandejsek. Patrné je už i místo, kudy se bude z parkovacího domu vycházet přímo na Husovu ulici.

Na stavbě jsou nyní dva jeřáby a zhruba do čtyř týdnů přibude třetí. Zajištěny jsou speciálními stavbami a jejich provoz se musí korigovat s leteckou záchrannou službou, která i nadále v průběhu výstavby CUM využívá na sto procent heliport. Ten je pod neustálým dohledem přístrojů, které sledují, zda se kvůli stavbě nehýbá. Organizaci letů vrtulníků pak koordinuje člověk pro tuto činnost speciálně určený.

Projekt, který zahrnuje výstavbu parkovacího domu, nového pavilonu a energetického centra přijde na 3,14 miliardy korun. Stavbu provádí Společnost pro nemocnici Liberec sdružující stavební firmy Syner, Metrostav - DIZ a Geosan Group. Stavba nového pavilonu nemocnice začala na jaře 2023 a hotová má být v roce 2026.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky stavba, Centrum urgentní medicíny, Krajská nemocnice Liberec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Mohu se zeptat, kde se podle plánu nachází zastávka autobusu?

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 22:21Odpovědět

Karel Kontroverz

Ideální místo pro vyhlášení letošních Hunger Games. Účastní se všichni ze Syneru a Metrostavu a jejich přátelé, bonusově Půta a Janďourek (Žídek má omluvenku).

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 22:18Odpovědět

Jak to asi bude pokračovat s Metrostavem a Synerem a jejich zakázkami... Je bohužel možné, že z bazénu zůstanou oči pro pláč, a nikdy na rekonstrukci nedojde. A co tady? Zůstane tahle zakázka pro dva liberecké top šmejdy bez povšimnutí, průtahů, stopky?

Středa, 17. dubna 2024, 09:41Odpovědět

Stavba Centra urgentní medicíny v nemocnici postoupila. Objevují se obrysy parkovacího domu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.