Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V kraji přibyly desítky nových tůní. Další vzniknou třeba na Frýdlantsku

U Jablonného v Podještědí, na Novoborsku a v brzké době i na Frýdlantsku nebo v Lomnici nad Popelkou vznikly anebo vzniknou nové mokřady a tůně. Smyslem jejich budování je ve vybraných lokalitách zpestřit biodiverzitu a podpořit prostředí, v němž žijí chráněné druhy. Celkem v Libereckém kraji přibylo díky projektu podpořenému z Norských fondů už 77 tůní.

Liberecký Institut pro udržitelný rozvoj (IPUR) na projektu pracuje už několik let. Práce v Jablonném v Podještědí a České Vsi již byly dokončeny. Aktuálně vzniká soustava 27 tůní u Nového Boru, v lokalitě známé jako Novoborská Amazonie. Během května přibydou ještě tůně v Dolním Vítkově a v Pertolticích.

Získání všech povolení a vyjádření je často během na dlouhou trať, proto jsem ráda, že po 8 letech příprav konečně letos vzniknou nové tůně i u Nového Boru. Lokalitu jsme v minulých letech opakovaně uklidili od odpadků, podařilo se zredukovat porosty invazivní křídlatky, a v těchto dnech zde již začaly svou práci bagry a další technika. Následně plánujeme lokalitu ve spolupráci s městem ještě citlivě zpřístupnit i pro veřejnost,“ popsala Dagmar Najmanová z IPUR.

Připraveny jsou i nové lokality, kde v příštím roce vzniknou nové tůně, například v lokalitě Nad Zámečkem u Lomnice nad Popelkou.

Nové mokřadní areály vznikly zejména díky podpoře Norských fondů. Příprava větších revitalizačních projektů a žádostí o dotace je časově i finančně náročná, peníze jsou většinou proplácené až ex-post, což je u větších projektů zásadní překážkou,“ přiblížil Jan Korytář a doplnil: „Jsem rád, že se nám podařilo v minulém roce prosadit alespoň zjednodušení podmínek v dotačním programu Libereckého kraje na podporu retence vody v krajině, kde již není třeba u žádostí o dotace mít uzavřené nájemní či pachtovní smlouvy, ale stačí pouze souhlasy majitelů pozemků, což podstatně zjednodušuje přípravu právě větších projektů.“

Díky svému úsilí podpořili lidé z IPUR 20 chráněných rostlin a živočichů, s nimiž se mohou lidé seznámit i prostřednictvím putovní výstavy. Organizace se snaží přiblížit veřejnosti význam mokřadů a tůní pro přírodu i pro život lidí. Proto připravil doprovodnou výstavu na panelech, kterou mohli lidé vloni vidět v Liberci, Jablonci nad Nisou a České Lípě. Momentálně je v liberecké botanické zahradě.  

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IPRU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji přibyly desítky nových tůní. Další vzniknou třeba na Frýdlantsku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.