Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Autobusy i parkovací místa na roztrhání. Nápory lyžařů vedou k uzavírání cest i obcí v Jizerkách

Víkendové návaly lyžařů se podepisují na jizerských obcích. Místní parkoviště náporu osobních aut jen stěží odolávají. V Hejnicích se podařilo posilnit autobusy na Smědavu, Bedřichov hledá komplexní dlouhodobé řešení.

Krásné počasí, přesně vyříznuté stopy i nádherné výhledy nenechají žádného lyžaře klidného. O víkendu se Jizerské hory plní ze všech nástupních míst. Zájem je ovšem tak velký, že kapacity parkovišť, a dokonce ani autobusy nestačí na to, aby všechny lyžaře spokojeně ke stopě dovezli.

Jedním z těchto míst je i Smědava v katastru obce Bílí Potok. Zdejší malé parkoviště stačí pouze pro pár prvních „rychlíků,“ kteří vyrazí na lyže opravdu brzy ráno a ostatní mají smůlu. Jak jsme informovali, na místě se tvořili dlouhé kolony, které byly i hrozící překážkou v případě nutného zásahu složek integrovaného záchranného systému.

Město Hejnice tak okamžitě začalo vyjednávat posílení autobusové dopravy, která by snížila počet osobních vozidel. To se podařilo minulý týden, kdy oba dopolední spoje posílil další pár autobusů. „Stále jednáme s KORIDEM LK o možnosti dalšího posílení. Samozřejmě to není jednoduché, vzhledem k vytíženosti řidičů. O uplynulém víkendu se to podařilo alespoň dopoledne. Místo sedmdesáti lidí se tak ke stopě dopravilo okolo sto padesáti osob,“ uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák, který také poukázal na to, že situaci se snaží řešit co nejrychleji.

Parkoviště jen pro nejrychlejší

Pro zajištění plynulosti dopravy uzavřeli v sobotu místní policisté komunikaci vedoucí ke Smědavě, a to již v devět hodin ráno. „Jakmile se parkoviště zaplnilo, policisté silnici číslo 290 z Bílého Potoka uzavřeli,“ komentoval Demčák. Stejně budou policisté pravděpodobně postupovat i tento víkend, vše ovšem záleží na aktuální situaci.

Lyžaři o víkendu posílení autobusů uvítali, ke komplikacím ale došlo v odpoledních hodinách, kdy ze Smědavy odjížděly pouze původní dva spoje. „Je těžké předpokládat, kolik lyžařů bude chtít v odpoledních hodinách využít autobusovou dopravu. Celá řada lidí totiž nastoupí na Smědavě a přejede přes Jizerky do dalších obcí,“ komentoval starosta Hejnic. Město nyní pokračuje v jednání s KORIDEM LK o tom, že by se od tohoto víkendu mohly posílit i odpolední spoje, aby se lyžaři dostali zpět do Hejnic.

Od února by se navíc mohla víkendová autobusová doprava zlepšit natolik, že by na Smědavu jezdily autobusy každou hodinu. Pro řidiče osobních automobilů stále platí, aby využili některou z parkovacích ploch v Hejnicích a na Smědavu dojeli autobusem, nebo aby na Smědavu zamířili až v odpoledních hodinách, kdy už se většina lyžařů ze svých výletů vrací.

Komplexní řešení pro Bedřichov

Problém s parkováním ale neřeší pouze na Smědavě ale například i v hojně vyhledáveném Bedřichově. I zde se všech 1 500 parkovacích míst zaplní o víkendu během ranních hodin. Na začátku ledna se tak musela obec dokonce úplně uzavřít. Podle starosty Petra Holuba ale zdejší problém další autobusy nevyřeší. „Myslím, že autobusy jsou poměrně flexibilní a spojů není málo. Problémy máme zejména s osobními automobily, budeme proto muset najít komplexní řešení,“ sdělil starosta Petr Holub.

V březnu by se tak měli sejít zástupci Bedřichova, Jablonce nad Nisou, Liberce, kraje i policie, aby společně našli řešení pro nápor lyžařů. „Budeme jednat pravděpodobně o nějaké možnosti částečného uzavření vjezdu v nejextrémnějších časech a využití externích parkovacích ploch, aby lidé zaparkovali v níže položených místech a nahoru dojeli autobusem,“ vysvětlil starosta Bedřichova a dodal, že situaci budou řešit tak, aby neomezovala místní obyvatele, nebo zaměstnance ubytovacích zařízení.

Foto Jizerská o.p.s.

Štítky lyžaři, doprava, Bedřichov, Smědava, Hejnice, zima, lyžování, Jizerské hory, lyžař, parkování, automobil, Petr Holub, Bílý Potok

Autobusy i parkovací místa na roztrhání. Nápory lyžařů vedou k uzavírání cest i obcí v Jizerkách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.