Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj má v havarijním stavu sedm mostů, většina se letos dočká opravy

Liberecký kraj má v havarijním stavu sedm mostů, žádný z nich na tom ale není tak špatně, že by musel být pro dopravu uzavřený. Někde je ale omezená tonáž, případně je provoz omezený zúžením vozovky, většina těchto mostů by se měla ještě letos dočkat rekonstrukce, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Víc než v minulosti se podle něj také krajská společnost Silnice LK zaměřuje na údržbu mostů na krajských silnicích.

„Mosty a jejich hodnocení se významně změnilo po tragické události v Itálii před pěti lety, kdy se v Janově zřítil dálniční most. Významná část mostařů pak začala být ke stavu mostů při svých pravidelných prohlídkách přísnější. My jsme se rozhodli, že na to budeme reagovat a také jsme v těch posledních letech dali do mostů víc peněz. O to méně peněz pak bylo na velkoplošné opravy silnic druhých a třetích tříd," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj má ve správě 645 mostů, jejich stav výrazně poznamenaly bleskové povodně v srpnu 2010. Velká voda tehdy zasáhla 198 mostů, 60 procent z nich bylo narušeno tak, že musela být omezena jejich nosnost. Kompletní rekonstrukci potřebovalo 22 mostů, devět jich voda zcela zničila. Povodeň napáchala tehdy jen na krajských mostech škody za 453 milionů korun. Ke zlepšení jejich stavu přispěl půlmiliardový úvěr, který si kraj těsně před povodněmi vzal, i peníze na opravy škod.

Stav mostů se ale podle Svitáka zlepšuje jen pomalu a jejich opravy jsou nákladné. Opravu by podle něj potřebovala zhruba třetina mostů, kraj ale obtížně hledá i dodavatele. Letos by měly stavbaři opravit například mosty v Janově nad Nisou na Jablonecku, Víchové nebo Tatobitech na Semilsku. Veřejné soutěže musel ale podle Svitáka kraj opakovat. „Bojujeme s tím, že firmy mají čím dál větší problém zajistit stavební práce na opravách mostů a je problém vůbec získat nabídku," doplnil hejtmanův náměstek.

Příznivě se podle Svitáka na stavu mostů projevila větší údržba. „Silnice LK provádějí v mnohem větší míře údržby mostů, což by mělo z dlouhodobého hlediska přinést velké úspory, loni tak byly provedeny opravy a údržba u 17 mostů, potřebovali bychom to postupně navýšit až na 50 mostů ročně," dodal Sviták. Do údržby komunikací a mostů půjde letos 445 milionu korun, zhruba o 16 milionů korun víc než loni.

Liberecký kraj má ve správě 2060 kilometrů silnic druhých a třetích tříd, do údržby, oprav a rekonstrukcí dá v letošním roce 1,095 miliardy korun, je to podobná částka jako v minulých letech. Kromě vlastních prostředků získal kraj letos na obnovu komunikací a mostů přes 194 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury a dalších bezmála 335 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Navzdory investicím je podle poslední kontroly zhruba 39 procent komunikací ve velmi špatném či havarijním stavu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, silnice, správa, mosty, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan K

@Tasmansky Czert: Centrum (Praha) ale peníze regionům dává, proto silnice opravuje kraj a nikoliv ŘSD Praha.

Úterý, 14. března 2023, 07:45Odpovědět

Tasmansky Czert

A přitom by stačilo, kdyby se vybrané peníze dávaly zpět regionům a ne centru.. být politickou reprezentací kraje, poohlédl bych se po lepších nadřízených např. v DE nebo AT. Do Berlína to není o moc dál než do Prahy..

Pondělí, 13. března 2023, 11:56Odpovědět

Liberecký kraj má v havarijním stavu sedm mostů, většina se letos dočká opravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.