Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Tramvaje z Liberce do Jablonce po rekonstrukci tratě vyjedou na začátku května

Tramvaje z Liberce do Jablonce nad Nisou vyjedou ve středu 1. května. Podle původních plánů měl být provoz obnoven loni v červenci, práce na rekonstrukci meziměstské trati se ale protáhly, informovala mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Martina Poršová. Práce na obnově trati začaly v červenci 2021, od té doby vozí cestující mezi sousedními městy autobusy.

„Dneska čekáme už jen na jedno úplně klíčové razítko od drážního úřadu a začnou jezdit povinné zkušební jízdy tramvají bez cestujících. To bude probíhat následných 14 dnů a v té době se také budou zaškolovat řidiči," doplnil náměstek primátora Jiří Šolc (ANO)

Obnovení provozu se několikrát posouvalo, nejprve dopravní podnik sliboval obnovení provozu na loňské září, pak do Vánoc. Práce se zkomplikovaly na posledním úseku. Z důvodu klimatických podmínek nemohla být dokončena poslední etapa rekonstrukce v ulici U Šamotky. Přestože jsou tři úseky tramvajové tratě již dokončeny, rekonstrukce posledního úseku byla od počátku doprovázena událostmi, které ovlivnily průběh prací a tedy i termínů dokončení staveb.

Příprava náročného projektu zabrala tři volební období, stavební řízení a nutnou přeložku nízkého napětí zkomplikovaly také problematické výkupy nemovitostí. Plánované termíny navazujících stavebních objektů, jako jsou opěrné zdi nebo kabelovody, se tak opakovaně posouvaly. Nástup deštivého období, spad sněhu a teplota pod bodem mrazu pak společně ovlivnily technologické podmínky stavebních prací.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955, se svými 12 kilometry je nejdelší meziměstskou tratí v Česku, ročně přepravila téměř milion cestujících. Obnova trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se od té doby do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. V Jablonci je v plánu v příštích letech ještě prodloužení trati o dalších zhruba 800 metrů na nový dopravní terminál, který má být v Kamenné ulici. Náklady odhaduje dopravní podnik na 280 milionů korun.

Rekonstrukce trati mezi Libercem a Jabloncem byla rozdělena do čtyř etap, dohromady bude stát zhruba 900 milionů korun. „Trať se stavěla v 50. letech minulého století, rekonstrukce, co se dělala v 70. letech, nebyla rekonstrukce, to byla jenom výměna kolejí, troleje a předělaly se dvě výhybny. My musíme splňovat současné technické a bezpečnostní parametry, nemůžeme dělat pouhé opravy, ta trať už byla v hledáčku Drážní inspekce," vysvětlil důvody rekonstrukce trati provozně technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AZ Fotky

Štítky ČR, MHD, tramvaje, firmy, DPMLJ, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Bla bla bla bla

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 22:10Odpovědět

Tramvaje z Liberce do Jablonce po rekonstrukci tratě vyjedou na začátku května  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.