Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Korupce na radnici. Jak to vidí zastupitelé?

Před třemi týdny přišla na libereckou radnici policie. Ta poté obvinila celkem osm lidí kvůli korupci. Jedním z nich je i dnes už bývalý náměstek primátora Petr Židek (ex ODS). Po třech týdnech se ale na první pohled vlastně nic neděje. Jak tedy kauzu vnímají jednotlivé zastupitelské kluby? Na to jsme se zeptali v další Politické koridě.

Otázka tentokrát zněla: Jak vnímáte korupční kauzu na liberecké radnici? Měla by podle vás skončit celá koalice a vzniknout nová?

Odpovědi řadíme podle času, ve kterém do redakce přišly.


Svatopluk Holata (SPD)

Při posledním jednání zastupitelstva města Liberce se rozhodl klub zastupitelů SPD nepodpořit návrh strany LOL (Liberec otevřený lidem) na odvolání primátora města. Důvodem byla skutečnost, že primátor není obviněnou osobou, na jednání předsedů zastupitelských klubů seznámil přítomné s úkony, které na základě požadavků Policie ČR provedl (je vázán mlčenlivostí).

I na tomto jednání čelil nepodložeým obviněním předsedou klubu LOL panem Felcmanem. Veřejně nám sdělil, že v brzké době podá trestní oznámení na pana Felcmana pro pomluvu v médiích a poškození cizích práv. Klub zastupitelů SPD se nechtěl nechat stranou LOL zatáhnout do tohoto divadla a proto se naši zastupitelé zdrželi hlasování. Návrh LOL nepodpořila žádná jiná strana.

Pokud bychom měli sebemenší podezření, že se primátor dopustil protiprávního jednání sami bychom iniciovali jeho odvolání. Pokud by to bylo potřeba, doplníme informace. Vše řeší Policie ČR.

Jan Hruška (Piráti)

Korupce na radnici je pro Piráty nepřijatelná. Proto jsme už od začátku navrhovali obměnu koalice, abychom obnovili důvěru veřejnosti. Za nastalé situace si lze těžko představit pokračování ODS ve vedení města. Je třeba prověřit celou řadu zakázek, aby se podobná situace neopakovala. 

Chceme zpřetrhat jakékoli podezřelé klientelistické sítě, proto zahájíme kroky k přesunu všech úředníků magistrátu z budovy S Tower. Zároveň jsme aktualizovali koaliční programové prohlášení i v dalších oblastech, například se zaměříme na rozvoj městského bydlení.

Jindřich Felcman (LOL)

Na posledním zastupitelstvu jsme navrhli odvolání primátora Jaroslava Zámečníka. Důvodem bylo mnoho manažerských chyb, které udělal ve věci řešení aktuálních libereckých korupčních kauz. Vládnoucí koalici se pod vedením primátora Zámečníka nepovedlo udělat kroky, které by veřejnost utvrdily v tom, že svou očistu myslí vážně. 

Jaroslav Zámečník na čtvrtečním zastupitelstvu opět tvrdil, že šlo jen o selhání jednotlivce. Tedy… několika jednotlivců, protože policie na liberecké radnici prověřuje hned dvě různé kauzy. Jak ale naši zastupitelé opakovaně upozorňovali, v celé řadě rozhodnutí, která město udělalo ve prospěch Syneru, byl nutný souhlas celé městské rady. 

Naprostou většinu těchto rozhodnutí jsme jako zastupitelé kritizovali již ve chvíli, kdy se o nich rozhodovalo. A někdy jsme dokonce dosáhli aspoň částečného zlepšení situace pro město. Proto jsme současné koalici nabídli své zapojení. Osvědčili jsme dost duchapřítomnosti a pečlivosti na to, abychom rozpoznali nepravost, když se děla. Naše zapojení do vedení města jsme proto navrhli jako krok, kterým může vedení města ujistit občany o tom, že změnu myslí vážně. Že se nebojí pustit mezi sebe hlídací psy, protože jejich úmysly jsou čisté.

Vedení města ale nic takového dělat nechce. Pod vedením Jaroslava Zámečníka si přerozdělili funkce, mírně upravili programové prohlášení a pokračují dál.

️Pokračujeme i my. I nadále budeme hlídat, zda koalice dělá svou práci dobře a zda peníze, které jdou z kapes nás všech, využívá účelně a ve prospěch Liberečanů.

Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

Celá ta záležitost mě mrzí a pro mě i ostatní členy z vedení města i radní to bylo šokující zjištění. Pokud se někdo domnívá, že jsme tomu mohli zamezit, hluboce se mýlí. Není tomu tak. Štve mě, že tato událost vrhá špatné světlo na práci stovek úředníků, zaměstnanců, ale i politiků, kteří se ničeho nedopustili. Obviněn byl jeden bývalý náměstek a jeden bývalý vedoucí odboru, který skončil ve vazbě. Ujišťuji občany, že jsme neprodleně po zásahu Policie ČR zahájili proces kontrol, které stále pokračují. A zároveň přijali řadu dalších opatření, abychom garantovali, že se nic podobného nebude opakovat.

To neznamená, že jsme doposud neměli dostatek kontrolních mechanismů, které mají podobnému nekalému jednání zamezit. Nicméně, ze všech indicií, které zatím máme k dispozici, můžu zodpovědně prohlásit, že šlo o selhání jednotlivců, kteří se na svých nekalostech domlouvali mimo budovy magistrátu, nikoliv o pochybení celého systému. A zároveň chci zdůraznit, že Policie ČR, ani státní zástupce k dnešnímu dni nezpochybnili ani jedno rozhodnutí rady města.

V reakci na tuto událost jsme vypověděli koaliční smlouvu ODS a pokračujeme pouze ve třech. V nově utvořené koalici Starostové pro Liberecký kraj (SLK), ANO a Piráti jsme opakovaně a každý den po té události jednali a řešili velmi detailně, jak budeme a chceme fungovat dál. Celou věc jsme důkladně analyzovali a jsme připraveni pokračovat v práci pro občany a město tak, jak jsme slíbili po volbách. K ukončení práce této koalice proto nevidím důvod. A věřím, že svými dalšími kroky a rozhodnutími o tom veřejnost přesvědčíme.

Chápu, že část opozice teď teatrálně do médií vykřikuje, jak máme rezignovat. K tomu ale opravdu nemám důvod a rozhodně nebudu utíkat před zodpovědností jen proto, že o mě někdo šíří nepravdy. Čas ukáže, kdo lhal a kdo mluvil pravdu. A lež dostane za vyučenou.

Jaroslava Kašparová (ANO)

Situace je  nepříjemná, stále však probíhá vyšetřování, proto zaujímat nějaké stanovisko je předčasné. Koalice se transformovala, což bylo stvrzeno podpisem nové koaliční smlouvy.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky politická korida, politika, koalice, zastupitelstvo, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

POLITICKÁ KORIDA: Korupce na radnici. Jak to vidí zastupitelé?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.