Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Politická korida: Co si představujete pod pojmem chytré město?

Liberecká Drbna si pro své čtenáře připravila další díl seriálu s názvem Politická korida. Vybraných libereckých zastupitelů se ptá na otázky k tématu, které momentálně hýbou děním v městě. Tento díl nabídl otázku věnovanou chytrým městům.

Otázka redakce:

Co si představujete pod pojmem chytré město (smart city) – jaké chytré služby by, podle vás, mělo nabídnout občanům? Právě spojení chytré město je v předvolebních kampaních jedním z nejpoužívanějších sloganů.

Reakce zastupitelů města Liberce

Tibor Batthyány (dříve ANO) – primátor statutárního města Liberec

Pojem Smart City je dnes všeobjímající obal na technologické projekty, které se snaží dostat k veřejným penězům. Každé město si svoje smart projekty řeší a realizuje, protože každé město má své specifické potřeby.A pokud mají města jen trochu schopné vedení a zaměstnávají schopné zaměstnance, kteří se ve svým oborech vyznají, pak vznikají na základě skutečných potřeb i takové realizace. Liberec jich realizovalo mnoho, jeden z posledních je teď implementován a tím jsou chytrá parkoviště, která budou sledovat a hlásit obsazenost a navigovat občany na nejbližší volná místa. Mezi městy funguje i informovanost, kdo jaký projekt realizoval a jakou s ním má zkušenost. Bohužel trendy pojem „Smart City" má i tu negativní vlastnost, že se na něm snaží dělat jednotlivci i zájmové skupiny čirý byznys za veřejné prostředky. Proto jsou zde dnes tendence dělat Smart City koncepce a strategie. Je to lobbismus, jak se na základě oficiálních dokumentů a tím vyvolaných potřeb, dostat k byznysu v oblasti IT a dalších technologií.

Ve skutečnosti však žádné takové strategie, koncepce a kongresy nejsou zapotřebí. To už jen firmy nechtějí dělat poctivou obchodničinu, ale snaží se centralizovat potenciální zákazníky na jedno místo, kde jim budou ukazovat zázračné „hrnce a deky". Ohání se poté „strategickým" dokumentem vytvořeným nějakou platformou, často i neziskovkou či jinou organizací.Aby se význam posílil, dnes se již používá k tomuto pojmu i „udržitelný rozvoj měst". Skutečný efekt pak již nikoho nezajímá, protože je tu zaklínadlo „Smart City jako základ pro udržitelný rozvoj měst".No uznejte sami. Který zodpovědný a oblíbený politik by takové blaho nepodporoval?

Výsledným efektem pak bývají drahé projekty, které často ani neměly oporu ve skutečné potřebě města, nikdo se nezabýval jejich skutečným významem a nijak kvantitativně nespecifikoval jejich dopad na město.

Poměrně často se totiž dá použít argument pro zvýšení komfortu občanů. Takový argument je poté namístě, leč na to opět nejsou zapotřebí koncepce a strategie, ale zodpovědní zastupitelé v obcích, kteří lépe vědí, co občané každého města a obce potřebují.

Takže Smart City ano, ale s rozumem a dle skutečných potřeb města.

Ondřej Červinka (ODS)

Jak už zaznělo v otázce, "chytré město" začíná být trochu zprofanovaným pojmem. Většina lidí si pod tímto spojením představuje aplikaci moderních technologií do běžných služeb města. V důsledku toho může skutečně v některých oblastech dojít ke zlepšení služeb, které město pro své občany zajišťuje. K tomu ale dojde pouze v případě, že se jedná opravdu o chytře nastavené služby, kde jsou technologie pouze prostředkem zvýšení kontroly a efektivity jejich poskytování. Sama aplikace technologií není samospasitelná. Otázka je tedy trochu zavádějící. Město ani nemusí nabízet žádné nové, chytré služby, spíše by mělo prostřednictvím nových technologií zajistit zlepšení služeb stávájících, případně je tam, kde to jde, provozně zlevnit nebo nabídnout obyvatelům města či jeho návštěvníkům lepší komfort. Typickým příkladem může být problematika parkování, odpadové hospodářství, správa a údržba komunikací, správa a údržba městského majetku, snadnější a komfortnější komunikace občanů s úřadem atp. To vše ale předpokládá nové, chytré nastavení těchto služeb po procesní stránce a využití moderních technologií je jen nástrojem podpory. Jinými slovy samo použití "chytrých" technologií musí být chytré.

František Gábor (TOP 09)

Smart city musí primárně být o chytrých nápadech, jak zpříjemnit, zatraktivnit a zlepšit fungování města pro lidi. Zpřístupnění dat a moderních technologií umožňuje dělat věci jinak, společně a vymýšlet jednoduchá a "geniální" řešení.

Ať už jsou to aplikace využívající otevřená data o dopravě, znečištění, sdílení věcí, efektivnější využití energií, svoz a využití odpadu, nebo i chytřejší urbanistický rozvoj, architektura a infrastruktura, vždy je třeba mít na paměti, aby byly do smartcity peníze investované chytře.

Martina Rosenbergová (ČSSD)

"Chytré město" neboli "Smart City" vnímám jako koncepci či strategii řízení města, ve které jsou provázány moderní technologie a informační systémy s ekonomikou města. Výstupy mají vést ke zkvalitnění života ve všech oblastech. Dají se aplikovat téměř na vše, od řízení lidských zdrojů až po dopravu.

V našem městě by se daly takové projekty použít určitě na parkování, které trápí řidiče hlavně v centru, umím si je představit u veřejného osvětlení, abychom někde nesvítili zbytečně dlouho, zaujal mne i projekt ve Valašském Meziříčí, kde probíhá svoz odpadu z podzemních kontejnerů podle naplnění nádob, které oznamují čidla. Na některých křižovatkách již známe řízení dopravy podle četnosti provozu a jistě by jich řidiči přivítali více. Zajištění bezpečnosti obyvatel i to by bylo zajímavé téma, např. osvětlení reagující na pohyb v místech, kde se lidé bezpečně necítí a kam nedosahuje veřejné osvětlení. A samozřejmě využití v komunikaci s občany , například při nahlášení závad na komunikacích, údržby zeleně, ale vlastně v jakémkoliv sbírání podnětů a reakcí na ně. Teď mě napadá i ochrana seniorů a lidí nemocných. Těch možností je opravdu celá řada.

Jan Korytář (Změna pro Liberec)

Chytré město vnímám jako takové, kde je vedení, které se snaží neustále přemýšlet, jak zjednodušit a zlepšit život svým občanům. Hlavním předpokladem je obousměrná komunikace a pak schopnost efektivně řešit jednotlivé problémy. Námětů je celá řada, z mého  hlediska je ale klíčové, aby ve vedení města byli schopní a motivovaní lidé, ostatní je pak už jen otázkou času.


Dotaz byl zaslán i následujícím zastupitelům:

  • Jan Berki (SLK)
  • Dana Lysáková (KSČM)
  • Zora Machartová (nezávislá za TOP 09)

Ani jeden z nich však na dotaz neodpověděl.

Politická korida - I.: Jak využít Liebiegův palác po nákladné rekonstrukci?
Politická korida - II.: Co může udělat vedení města pro zatraktivnění okolí "Papíráku"?
Politická korida - III.: Proč rozpoutalo vysazení stromů ve Vítězné ulici dlouhou diskuzi?
Politická korida - IV.: Co si myslí městští zastupitelé o současném parkovacím systému?
Politická korida - V. - Jakým způsobem a jak výrazně by mělo město regulovat hazard?

Krajská politická korida - I.: Podle jakého klíče mají být rozdělovány dotace do sportu?
Krajská politická korida - II.: Měl by kraj přispívat dětem z chudých rodin na obědy?
Krajská politická korida - III.: Jaké priority mají zastupitelé do nového čtyřletého období?

Štítky projekt, technologie, Liberec, Smart City, Drbna.cz, Tibor Batthyány, ANO 2011, TOP 09, Jan Korytář, František Gábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politická korida: Co si představujete pod pojmem chytré město?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.