Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V kraji se zvýšil počet nakažených. Nejvíc jich přijelo z dětského tábora

Návrat z dětského tábora výrazně zvýšil v Libereckém kraji počty nakažených koronavirem. Jen v neděli testy nákazu potvrdily u 19 lidí, což je druhý nejvyšší počet v zemi.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví (MZ) hlásí víc nakažených (25) za neděli jen Praha, celkově přibylo v Česku v neděli 77 případů. Podle hygieniků už testy v kraji potvrdily nákazu u 14 dětí, které se tábora v sousedním Královéhradeckém kraji zúčastnily. Počet nakažených nemusí být konečný, z Libereckého kraje bylo na táboře 90 dětí.

„Případem nula tam byl účastník ze Středočeského kraje. My v návaznosti řešíme ještě další rizikové kontakty, rodinné příslušníky, takže je možné v blízkém budoucnu očekávat ještě další případy," řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Na táboře byl podle zástupce ředitele Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Pavla Hlaváče uzavřený kolektiv účastníků s bydliště především v Libereckém kraji. Epidemickou situaci v Královéhradeckém kraji nákaza na táboře neovlivnila. „Po oznámení laboratorně potvrzeného onemocnění covid-19 u účastníků tábora byly bezprostředně zajištěny rizikové kontakty. Zotavovací akce byla ukončena s následnou sanitací tábořiště ze strany provozovatele," uvedl pro ČTK Hlaváč.

Podle Valenty u případu letního tábora nejde o jediné větší ohnisko v Libereckém kraji v posledních dnech. Testy odhalily také šest případů koronaviru v souvislosti s rodinou, která se vrátila z Anglie.

Tyto případy podle Valenty výrazně zhoršily epidemickou situaci v Libereckém kraji, která byla zatím od začátku prázdnin dobrá. „Nových případů bylo do deseti za den," řekl Valenta. Za poslední týden evidují hygienici v kraji 55 nových případů, což je 12 v přepočtu na 100 000 obyvatel.

Hygienici se podle Valenty snaží šíření covidu předcházet, sami aktivně vyhledávají a oslovují ty, kdo se vracejí z rizikových oblastí a upozorňují je na povinnou izolaci a PCR testování. „Týdně tak oslovíme kolem tisíce lidí, vede to k větší kázni při dodržování nařízení," dodal hygienik. Za prázdniny také provedli podle něj hygienici sami nebo ve spolupráci s policií více než 700 kontrol na nejrůznějších akcích a v provozovnách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mmkv

Štítky správa, koronavirus, děti, Liberecký, Královéhradecký, dětský tábor, Liberecký kraj, COVID-19, Vladimír Valenta, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Pavel Hlaváč, Královéhradecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji se zvýšil počet nakažených. Nejvíc jich přijelo z dětského tábora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.