Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavba parkovacího domu u krajského úřadu začne v dubnu. Kraj vybral společnost BAK

Rada Libereckého kraje vybrala ve výběrovém řízení společnost BAK, která postaví nový parkovací dům v centru Liberce u krajského úřadu. Cenová nabídka stavební firmy činila bezmála 162 milionů korun bez DPH. Stavba začne v dubnu letošního roku, za rok by měla být hotová.

Ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo sedm firem, zvítězila stavební společnost BAK. Nejprve se jevila jako nejvhodnější nabídka firmy SYNER s cenou ve výši 162 644 720 korun bez DPH. „Na podrobnější dotazy ohledně zakázky, například na zdůvodnění nízké nabídkové ceny a neobjasnění příčin relativně krátké lhůty pro dokončení stavebních prací už však vítěz nereagoval, a proto byl ve druhém kole vyloučen. Poté jsme zaměřili pozornost na firmu BAK,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.


Vítěze bylo nutné prověřit

Společnost BAK v minulosti prováděla stavbu Centra odborného vyučování při Střední škole řemesel na Podhorské ulici v Jablonci nad Nisou. To bylo v roce 2018. Během stavby došlo k havárii a zřícení části budovy. Z důvodu možného pochybení firmy při stavbě v Jablonci bylo nutné prověřit, zda by společnost neměla být z výběrového řízení vyloučena.

Při rekonstrukci se částečně zřítila, teď se do školy v jablonecké Podhorské ulici vrací studenti

Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou zahájí příští týden výuku ve zrekonstruované škole v Podhorské ulici. V budově vzniklo i nové centrum odborného vzdělávání pro sklářské a bižuterní obory. Při jeho výstavbě se škola částečně...

Podle zákona může zadavatel zakázky vyloučit účastníka řízení pro nezpůsobilost, pokud prokáže, že se účastník dopustil v posledních třech letech od zahájení zadávacího řízení závažných nebo dlouhodobých pochybení při plnění dřívějšího smluvního vztahu se zadavatelem.

„Pro splnění podmínky těchto pochybení je zapotřebí, aby se firma dopustila minimálně dvou a více různých chyb. Nebylo však možné přesně určit, zda se v případě havárie na Podhorské ulici jednalo o více závažných pochybení, jejichž výsledkem bylo zřícení stropu, nebo šlo pouze o jedno. Nejednotné jsou i znalecké posudky. Firma BAK navíc dlouhodobě patří mezi největší české stavební společnosti. Proto jsme rozhodli, že zakázku na vybudování parkovacího domu získá,“ doplnil náměstek Miklík.

POLITICKÁ KORIDA: Má u krajského úřadu vyrůst parkovací dům?

Vedení Libereckého kraje připravuje rozsáhlou revitalizaci okolí krajského úřadu. Projekt je nyní rozdělen na dvě etapy, v té první vznikne parkovací dům, poté dojde k úpravě okolí úřadu, a to včetně náplavky. A právě na samotný parkovací dům...

Nový parkovací dům i rekultivace okolí

Okolí sídla krajského úřadu není v ideálním stavu. Nový parkovací dům a také rekultivace okolí dodá oblasti reprezentativní podobu. „Současná podoba je neudržitelná. Celý projekt vznikl z architektonické soutěže v roce 2017 a jeho cílem je zlepšit kvalitu veřejného prostoru v dolním centru Liberce,“ řekl hejtman Martin Půta.


V současné době je u krajského úřadu k dispozici 138 parkovacích míst, ani jedno však není určeno veřejnosti. Nový projekt přinese celkem 244 míst, přičemž rovných sto bude vyhrazeno právě veřejnosti.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto re:architekti

Štítky Liberecký kraj, krajský úřad, stavba, parkovací dům, výběrové řízení, Liberec, Zbyněk Miklík, Syner, Jablonec nad Nisou, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba parkovacího domu u krajského úřadu začne v dubnu. Kraj vybral společnost BAK  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.