Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Obří dům na Papíráku stát nejspíš nebude. Přišel o stavební povolení

Projekt výstavby multifunkčního domu španělského investora na libereckém Papírovém náměstí se nejspíš stavět nakonec vůbec nebude. Projektu totiž vypršelo stavební povolení a krajský úřad mu neudělil prodloužení. Projekt se přitom připravoval už od roku 2008.

Investor s tehdejším vedením města podepsal smlouvu, město s ním směnilo pozemky, aby se mohl projekt realizovat. Jenže nerealizoval. V roce 2015 další vedení města projekt odmítlo, jenže v roce 2018 ho už nové vedení město opět povolilo s tím, že bude muset být upravený.

Od té doby se ale nestalo nic a investor nakonec přišel o stavební povolení. „Příslib z roku 2018 byl upravit do budoucna dům podle požadavku města. Sám jsem investora v roce 2019 dopisem vyzýval k dodržení určitých kroků, ke kterým se zavázal,“ řekl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Zástavba na Papírovém náměstí dostala zelenou. Investor ale bude muset projekt upravit

Rada města na svém úterním zasedání o jediný hlas schválila projekt zástavby v lokalitě Papírového náměstí v Liberci. Městská rada přitom v roce 2015 už jednou stejný projekt odmítla. Kauza se táhne od roku 2008, kdy investor s městem podepsal...

Uběhly další tři roky a ani podle Zámečníka se nestalo vůbec nic. „V rámci prodloužení stavebního povolení jsme za samosprávu dali odvolání a poukázali na nesplněné sliby a další vady. Krajský úřad nám dal za pravdu,“ dodal.

Pro vedení města jde podle Zámečníka o dobrou zprávu. „Pro nás jako pro město se zlepšuje pozice v dalším vyjednávání, protože chceme, aby Papírové náměstí mělo určitý ráz podle územní studie, která vznikne z architektonické soutěže,“ vysvětlil Zámečník.

Investor by tak projekt musel zásadně přepracovat, jinak nové stavební povolení nedostane. A musel by vycházet z územní studie, kterou město připravuje. Nyní probíhá architektonická soutěž na zástavbu celého území.

Do ní se přihlásilo šestnáct architektonických kanceláří, z nichž město vybralo čtyři. Jejich zástupci před pár dny absolvovali prohlídku lokality. „Jednotlivé týmy dostaly příležitost se doptat na řadu informací od organizátorů soutěže, historiků i členů naší Kanceláře architektury města Liberce, aby získaly co nejvíce informací a podkladů pro své budoucí návrhy,“ upřesnil primátor.

Architekti nyní mají čas do 10. června, dokdy musí dodat své návrhy na proměnu Papíráku. V září by pak mělo být rozhodnuto o tom, jak se okolí takzvaného Papírového náměstí promění.

Vybírat bude město z návrhů týmů Between, Consequence, Rehwaldt architects a Re:architekti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gestab

Štítky papírák, liberec, soutěž, architektura, investor, stavební povolení, dům, projekt, Papírové náměstí, a.s., Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Je to škoda.

Pátek, 20. května 2022, 08:47Odpovědět

Obří dům na Papíráku stát nejspíš nebude. Přišel o stavební povolení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.