Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kauza nápisu je po pěti letech u konce. Na obchodní dům v Pražské se vrátil Brouk a Babka

Je to už pět let, kdy se na funkcionalistickém domě v Pražské ulici objevil místo Brouka a Babky nápis Snowbitch. Bylo z toho tehdy velké haló, protože změnu na památkově chráněném domě nikdo nepovolil. Jenže rozhodnutí o odstranění nápisu trvalo libereckému úřadu čtyři roky, ani poté ale majitel nápis neodstranil. Až nyní.

Nápis Snowbitch nechal na dům v roce 2017 pověsit majitel domu Lukáš Puchta. Bez povolení úřadů, nic nevěděli ani památkáři. „Jedná se o věc, která proběhla bez vědomí NPÚ i orgánu památkové péče na městě,“ uvedl tehdy ředitel libereckých památkářů Miloš Krčmář.

Úřad po čtyřech letech rozhodl, nápis Snowbitch musí zmizet. Jenže obchod už skončil

Bylo z toho tehdy velké haló. Z funkcionalistického domu v Pražské ulici ze dne na den začal mizet nápis Brouk a Babka a místo něj tu byl Snowbitch. Bez povolení úřadů, nic nevěděli ani památkáři, dům totiž památkou je. A právě stavební úřad nyní...

Obchod mezitím skončil a nápis tak na budově nedával smysl. Přesto se nic nedělo a další čtyři roky trvalo, než stavební úřad v září loňského roku rozhodl, že nápis musí pryč. „Sundání současného nápisu a instalace původního je nákladná záležitost. Ani nevím, v jakém stavu ta písmena jsou, ale zásadně se tomu nebráním,“ uvedl tehdy pro iDnes Lukáš Puchta.

Ten nápis Snowbitch nechal sundat letos v červnu, nyní se na dům vrátil původní nápis. Písmena musel nechat majitel domu repasovat za asi osmdesát tisíc korun. „Přijde mi smysluplnější tam dát původní variantu,“ dodal pro iDnes Puchta.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky liberec, brouk a babka, snowbitch, nápis, obchodní dům, pražská, dům, památková péče, Miloš Krčmář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza nápisu je po pěti letech u konce. Na obchodní dům v Pražské se vrátil Brouk a Babka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.