Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Život v Libereckém kraji výrazně zdraží. Víc dají lidé za energie, teplo i vodu

Život v Libereckém kraji příští rok výrazně zdraží, víc zaplatí lidé za elektřinu, plyn, teplo, vodu a někde vzrostou i poplatky za likvidaci odpadu. Třeba průměrná čtyřčlenná domácnost v krajském městě napojená na teplárnu zaplatí při roční spotřebě 25 gigajoulů navíc téměř 7 000 korun, dalších 480 korun si připlatí za odpad a zhruba 1 800 korun navíc vydá za vodné a stočné.

V Liberci zvýšili zastupitelé od nového roku poplatek za odpad ze 720 korun na 840 korun, ročně to znamená na člověka o 120 korun víc. Liberec ale není jediným městem, které pro příští rok poplatek zvedlo, ještě víc - 900 korun budou příští rok platit obyvatelé v Semilech. Zdražení je tam ale nižší, cena se zvedla z letošních 800 korun o stokorunu. Tamní radnice původně zvažovala zvýšení ceny až na 1 000 korun, nakonec od toho podle starostky Leny Mlejnkové (Volba pro Semily) upustila s ohledem na rostoucí náklady, které obyvatele příští rok čekají například u energií. 

Víc zaplatí obyvatelé kraje i na vodném a stočném. Severočeská vodárenská společnost (SVS), která zásobuje většinu obyvatel, zvýšila ceny o 14 procent. Za metr krychlový tak odběratelé zaplatí včetně DPH 128,11 korun, o 16 korun víc než letos. Pro průměrnou čtyřčlennou domácnost to znamená měsíčně zhruba 150 korun navíc. Cena vody na severu Čech patří dlouhodobě k nejvyšším v Česku, hlavním důvodem vyšší ceny jsou podle SVS masivní investice do modernizace a rozvoje infrastruktury. Jen letos vyčlenila firma na investice a opravy 1,9 miliardy korun.

Prodraží se i teplá voda či jízdné

Ještě razantněji porostou náklady na teplo a teplou vodu. Třeba v Jablonci nad Nisou zaplatí příští rok domácnosti napojené na centrální zásobování podle tarifu 1500 Kč, respektive 1 550 Kč za gigajoule, to je dvakrát víc než na začátku letošního roku. Za letošní rok ale zdražovala Jablonecká energetická kvůli rostoucím cenám plynu teplo třikrát - v lednu, v dubnu a pak znovu od září, kdy se cena zvedla o bezmála 138 procent na 2 083 Kč nebo 2 136 Kč za gigajoule. Díky zastropování ceny plynu tak teplo v Jablonci proti září o 27 procent zlevní.

Víc než o polovinu zdraží od nového roku teplo dodávané Českolipskou teplárenskou. Zatímco letos platili odběratelé za teplo a teplou vodu 908 korun za gigajoule, příští rok jim cena stoupne na 1 393 korun. Zákazníci s dlouhodobými smlouvami mají cenu o čtyři procenta nižší. V sousedním Liberci zdraží Liberecká teplárna o 39 procent, zákazníci s dlouhodobými smlouvami zaplatí za gigajoule 995 korun, to je o 278 korun víc než nyní.

Víc zaplatí domácnosti také za plyn nebo elektřinu, v Libereckém kraji zdraží s Novým rokem i jízdné v regionální dopravě. Při koupi jednotlivé jízdenky a platbě v hotovosti dá cestující zhruba o deset procent víc než nyní. Až o pětinu zdraží jednotlivá jízdenka při bezhotovostní platbě krajskou kartou Opuscard, stále bude ale levnější než při platbě v hotovosti. Pro pravidelné cestující se cena nezmění, předplatné kraj nezvýší. „Nechceme zdražovat jízdné pro pravidelné cestující, kteří veřejnou dopravu používají denně k cestě do škol nebo do zaměstnání, ale zdražujeme jízdenky pro lidi, kteří jezdí jen občas," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, odpady, voda, energie, MHD, peníze, 2023, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půta-Zámečník, dobrá firma Nedohodli energie, Zámečník se chlubí tím, jak LETOS bylo všechno levné. Vy dva idioti, táhněte už laskavě do prdele.

Neděle, 18. prosince 2022, 16:57Odpovědět

Život v Libereckém kraji výrazně zdraží. Víc dají lidé za energie, teplo i vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.