Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bývalý Azyl v Hrádku nad Nisou získal titul krajské Památky roku 2023

Několik let trvající snaha o záchranu historické budovy tzv. Azylu v Hrádku nad Nisou získala ocenění nejpovolanějších. Budova, která je jednou z nejstarších dochovaných manufaktur v Česku získala titul Památka roku 2023 v Libereckém kraji v kategorii obnovy nad 2 miliony korun. Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Do soutěže se do letošního ročníku přihlásilo 43 objektů, celkem 23 v kategorii malá obnova a 20 v kategorii velká obnova. Památky nemusí být státem prohlášenými kulturními památkami. Kromě historických budov to mohou být např. i sochy, parky, veřejné prostory, varhany nebo jiné umělecko-řemeslné předměty. Pořadatelé oceňují majitele, kteří jsou si vědomí kulturně historických stránek svých objektů a podle toho o ně pečují,“ popsala mluvčí Hrádku Eva Malá.

Objekty tzv. Azylu byly postaveny v roce 1723 a mají poměrně pestrou historii. Dnes z celého komplexu stojí již jen jedna budova (č. p. 67), která byla v letech 2020–2023 rekonstruována. Druhý objekt původně trojkřídlé dispozice (č. p. 65 a 66) byl definitivně odstraněn v roce 2020. Třetí křídlo – hospodářské stavby – bylo zbouráno v 80. letech 20. století. Objekt Azylu je přes to, že se do současnosti zachovalo jen jedno křídlo, unikátní technickou památkou a jednou z nejstarších dochovaných manufaktur v Čechách.

Rekonstrukce budovy probíhala postupně ve čtyřech etapách. Při první etapě se opravovala střešní krytina v horní části mansardové střechy až po římsu. Asfaltový šindel nahradila přírodní břidlice a opravily se i klempířské prvky.

O rok později pokračovala oprava střechy a vyměnila se okna ve vikýřích. V roce 2022 přišla na řadu okna v přízemí a v prvním patře budovy. Teď tam jsou dřevěná okna vycházející z historické fotodokumentace, a to včetně barevnosti. Tmavá v exteriéru a slonová kost v interiéru. Rekonstrukce Azylu skončila v loňském roce opravou fasády a restaurováním gallasovského erbu v průčelí budovy. Předcházela jí sanační opatření proti vzlínající vlhkosti, obnova kamenných prvků a osazení nových venkovních parapetů.

Rekonstrukce objektu Azylu stála celkem 6,6 milionu korun. Město čerpalo dotace ve výši 1,2 milionu od Ministerstva kultury z programu regenerace městských památkových zón a 900 tis. Kč z Programu na obnovu památek Libereckého kraje. V objektu Azylu č. p. 67 se už od rekonstrukce v roce 2002 nachází 16 malometrážních bytů. Tomuto účelu slouží stavba dodnes.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Sedláček / Hrádek n. N.

Štítky Památka roku 2023, Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý Azyl v Hrádku nad Nisou získal titul krajské Památky roku 2023  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.